Шофьор, употребил алкохол, има 17 пъти по-голям риск от участие

...
Шофьор, употребил алкохол, има 17 пъти по-голям риск от участие
Коментари Харесай

Експерти: Употребата на алкохол увеличава до 17 пъти риска за фатална катастрофа

Шофьор, използвал алкохол, има 17 пъти по-голям риск от присъединяване във съдбовен конфликт на пътя, в сравнение с изтрезнял водач, предизвестяват специалистите от Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата (ДАБДП) в собствен разбор, изработен за Българска телеграфна агенция по отношение на идните великденски празници. 

„ Когато осъзнаеш какво си направил, ще бъде късно да съжаляваш. Не карай пил! Стигни жив! “, приканват от организацията.

По данни на ДАБДП към 25% от всички пътнотранспортни катастрофи (ПТП) в Европа са свързани с използването на алкохол. Въпреки позитивната наклонност през последните 10 години, използването на алкохол продължава да е едно от допусканите нарушавания от водачите в България, което в редица случаи води до съдбовни последствия, показват специалистите.

Те са безапелационни, че използването на алкохол усилва в пъти вероятността от настъпване на произшествие, защото води до неприятна преценка, увеличено време за реакция, по-ниска зоркост и понижена зрителна заостреност на водачите. Алкохолът въздейства и на други аспекти от държанието на лидера, като да вземем за пример слагане на колан, потребление на каска за мотористите и избор на скорост.

Колко напитки е безвредно да изпия, когато съм с колата

Един мит населява публичното пространство в България – изказванието, че е „ безвредно да изпия една бира или чаша вино, когато съм с колата “. Това е изрично неправилно, заострят вниманието на водачите специалистите от организацията. 

Няма безвредно количество алкохол, когато сме зад кормилото. Законът планува толеранс до 0,5 на хиляда, само че най-хубавият съвет е, когато следва да шофирате, да забравите за алкохола, тъй като редица фактори имат значение за неговото отражение върху преценката ни: дали сме изтощени, гладни, каква е температурата към нас и общото ни здравословно положение. Трябва да се има поради и фактът, че другият тип алкохол се усвоява по друг метод от всеки организъм. Шофьорските умения ще бъдат понижени, даже в случай че човек се усеща изцяло обикновено. 

Това, че е допустимо след няколко напитки да се чувствате трезви и можете да поддържате естествен диалог с приятелите си, не значи, че можете да шофирате безвредно, предизвестяват от организацията за пътна сигурност.

Расте количеството алкохол, пораства и рискът 

Рискът да попаднеш в пътнотранспортно произшествие нараства по едно и също време с количеството на алкохол в кръвта. Тъй като алкохолът пречи на съзнанието да действа пълноценно, даже едно пиво може да повлияе на качествата за шофиране и вярната преценка на обстановката. 

Дори две секунди веселба в реакцията може да е решаващо дали ще спрете в точния момент пред ненадейно изскочило на пътя дете или не.

Въздействие на алкохола върху качествата за шофиране

Експертите на организацията дават някои от главните промени в способността за преценка на водачите с разнообразни равнища на алкохол в кръвта. 

Ниво на алкохола 0,2-0,5 на хиляда

Преценката за отдалеченост и скорост на приближаващите транспортни средства е изкривена. Водачът ще е податлив към вдишване на по-големи опасности, изключително при рискови маневри като изпреварване или шофиране прекомерно покрай предното транспортно средство.

Ниво на алкохола 0,5-0,8 на хиляда

Зрението е наранено, което води до затруднена ориентировка в динамичната пътна конюнктура, до неверна преценка на дистанциите, в това число при приближаване на завой, както и забавена реакция. Водачът е податлив да кара твърдо бързо. За мотоциклетистите е мъчно да карат по права линия.

Ниво на алкохола над 0,8 на хиляда

Водачът е податлив да надценява качествата си. Зрителното разбиране е дотолкоз наранено, че лидерът може да не забележи в точния момент велосипедисти, пешеходци или паркирани коли, с цел да ги избегне.

Никой човек не е прекомерно умел, прекомерно възрастен или прекомерно интелигентен, с цел да избегне резултатите на алкохола, когато е зад кормилото, безапелационни са специалистите. 

Защо алкохолът има подобен резултат

Алкохолът влияе като депресант на централната нервна система, като визира всички органи и системи на тялото. Влияе на мозъка, правейки го по-бавен и по-малко кадърен да се концентрира, както и некадърен да дефинира съответно заобикалящата го среда.

Колко скоро стартира резултатът на алкохола

След като влезе в кръвта, лишава единствено 10 минути, до момента в който алкохолът стартира да въздейства върху държанието.

Какво може да помогне за понижаване на концентрацията на алкохол в кръвта

Единственото лекарство против алкохола е времето, което разрешава на тялото да го разгради. Черният дроб разгражда почти едно общоприетоо пиво на час, само че това не значи, че за четири питиета ще са нужни четири часа, тъй като всяко последващо пиво влияе върху организма с струпване. Стресът и физическата отмалялост, съчетани с използването на алкохол, също водят до по-бързо замайване и забавени реакции. Всеки организъм е друг, а по-голямото количество признат алкохол значи и повече време за преправянето му. В доста случаи при приемане на огромно количество алкохол даже на идната заран може да имате наличие в кръвта над допустимите правила, предизвестяват от организацията за пътна сигурност. 

На интернет страницата на ДАБДП има цялостна информация за санкциите и наказванията, планувани в Закона за придвижване по пътищата и Наказателния кодекс за всички нарушавания на пътя. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР