Шламохранилището в Перник вече е на края на експлоатационния си

...
Шламохранилището в Перник вече е на края на експлоатационния си
Коментари Харесай

ТЕЦ „Република“ чака разрешение да построи ново депо

Шламохранилището в Перник към този момент е на края на експлоатационния си живот, само че към момента има някакви размери, които може да се пълнят.

Има към момента работа по градежа на новото.

Това разгласи за утринния блок на БиТиВи Любомир Спасов, изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа " Република ".

По думите на Спасов някои от предписанията на Министерство на околната среда и водите са изпълнени, а за неизпълнените се понася съответната административна отговорност. От септември 2016 година има позволение да се стартира техническа и биологична рекултивация на това шламохранилище. Техническата част значи да се запълни размерът до 100%, да се изравни, с цел да може по-късно да бъде насипано с пръст и да се възвърне растителността, изясни Спасов.

Топлоелектрическа централа " Република " е подала преди три месеца искане в общината за създаване на ново хранилище, само че такова позволение към момента не е обещано. Проектът за него е подготвен, само че се чакат дейностите на държавните институции.

В момента, в който ни се издаде позволение за градеж, ще го създадем в границите на няколко месеца, увери Спасов.

От своя страна кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи, че единствено бързата реакция на институциите е попречила да се стигне до по-голяма покруса през вчерашния ден.

" Имахме шанс, че се разминахме с една голяма покруса. Беше укрепена стената, с цел да се спре разливът. Късмет е, че това голямо количество влезе в един утайник, който е намира в по-ниската част. Там са тръби, които водят вливащата се вода в река Струма. Ако утайникът беше препълнен, нещастието щеше да бъде доста по-голяма ", сподели Владимиров.

След вчерашните взети пет проби, две от тях демонстрират превишение на електропроводимост от поречието на река Струма. Останалите индикатори са в норма. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР