Шимпанзета в националния парк Лоанго в Габон изглежда използват амбулантни

...
Шимпанзета в националния парк Лоанго в Габон изглежда използват амбулантни
Коментари Харесай

Шимпанзета лекуват рани със смачкани буболечки

Шимпанзета в националния парк Лоанго в Габон наподобява употребяват амбулантни аптеки, с цел да се лекуват, тъй като скоро откриватели са били очевидци по какъв начин тези животни ползват инсекти върху раните си. Това държание може да е форма на използване на лекарство, което – в случай че е правилно – би направило това първия път, в който шимпанзета са били видяни да употребяват животинска материя за лекуване.

Забележителното изобретение е оповестено в публикация в Current Biology, написана от екип от откриватели от университета в Оснабрюк, Германия, и плана Ozouga Chimpanzee. Този план се концентрира върху държанието на към 45 шимпанзета – групата, в която човеци са били видяни да хващат, смачкват и ползват инсекти върху личните си рани, както и раните на други.

И въпреки това да е първият път, в който инсекти се употребяват по този метод, това не е първият път, в който нашите близки родственици демонстрират креативност с „ лекарство “ по природата.

„ Самолечение – когато хората употребяват растителна маса или нехранителни субстанции за битка с патогени или паразити – е било следено при голям брой скотски типове, в това число инсекти, влечуги, птици и бозайници “, споделя когнитивният биолог Симоне Пика в изказване. „ Нашите двама най-близки живи родственици, шимпанзета и бонобо, да вземем за пример, гълтам листа от растения с антихелминтни свойства (Хелминтите са организми, които паразитират в разнообразни органи и системи на индивида и други бозайници) и дъвчат горчиви листа, които имат химически свойства да убиват чревните паразити.

Откритието, че насекомите може да са се включили към фармацевтичния запас на шимпанзетата, се случва инцидентно, защото екипът стартира да вижда, че някои от тях се държат извънредно, когато се оправят с пострадвания. Алесандра Маскаро, която се включва непринудено в проучването, за първи път вижда лечебната процедура, когато майка шимпанзе, наречена Сузи, е видяна да хваща нещо от въздуха, да го сдъвква и по-късно да го нанася върху рана на крайници на сина си Сия. Подобно се вижда и при възрастен мъжки на име Фреди.

След обзор на фрагментите откривателите схващат, че шимпанзетата евентуално улавят летящи инсекти. Екипът продължава да следи държанието, с цел да открие още сходни прояви и в последна сметка записва още 22 сходни събития на използване на „ лекарство “ от инсекти.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР