Шестнайсет представители на силите за сигурност са били убити при

...
Шестнайсет представители на силите за сигурност са били убити при
Коментари Харесай

16 души от силите за сигурност са убити при размириците в Казахстан

Шестнайсет представители на силите за сигурност са били убити при размириците в Казахстан, съобщи ТАСС, като се базира на пресслужбата на министерството на вътрешните работи. Тя заяви още през днешния ден за над 1300 ранени служители на реда, военни и бойци от Националната армия.

Над 5100 души са арестувани за присъединяване в вълнения. Полицията е задържала към 300 индивида при опит да изоставен Казахстан, заяви още вътрешното министерство.

Казахстанското министерство на търговията увери, че няма проблем със снабдяването с храни. На стоковите тържища обаче се предлага да не възобновяват работа, до момента в който обстановката в страната не бъде нормализирана.

Обстановката в столицата Нур Султан е спокойна, публичният превоз се движи, а кабелната интернет връзка е възобновена, съобщи сътрудник на ТАСС. Той обаче посочи, че мобилният интернет остава спрян.

В Алмати - най-многолюдният казахстански град, който се трансформира и в епицентър на безредиците - супермаркетите още веднъж ще отворят, само че с понижено работно време.

Въздушният превоз в Казахстан последователно се възвръща. Днес е планувано да бъдат изпълнени 38 интернационалните полета, а 29 са били анулирани, заяви министерството на промишлеността и инфраструктурното развиване.

Летището на Алмати като цяло към този момент има техническа подготвеност да възобнови работа. Това обаче ще стане, когато обстановката в града бъде нормализирана, сподели още министерството на промишлеността.

На 2 януари в редица обитаеми места в Казахстан започнаха митинги против повишаването на горивата . След няколко дни те минаха в всеобщи вълнения и набези против властта в доста градове, отбелязва ТАСС.

Пострадаха хиляди хора, има и починали. Вчера държавната телевизия заяви за общо над 40 жертви.

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев се обърна за помощ към съдружниците от Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС). Доминираният от Русия боен блок бързо изпрати в централноазиатската някогашна руска република миротворци, които към този момент извършват предоставените им задания.

Казахстанските управляващи оповестиха, че конституционният ред е възобновен в цялата страна на 7 януари. Най-сложна остава обстановката в Алмати, отбелязва ТАСС.

Президентът разгласи 10 януари, понеделник, за ден на народен печал.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР