Шестимата членове на ВСС от прокурорската колегия – Гергана Мутафова,

...
Шестимата членове на ВСС от прокурорската колегия – Гергана Мутафова,
Коментари Харесай

Шестимата от ВСС, които внесоха първото искане за освобождение на Гешев, поискаха да го изтеглят

Шестимата членове на Висш съдебен съвет от прокурорската гилдия – Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънова, желаеха да отдръпват предлагането си за премахване от служба на основния прокурор Иван Гешев.

Това беше оповестено на днешното съвещание на Висш съдебен съвет от един от вносителите Огнян Дамянов.

„ Възползвайки се от пълномощията, планувани в член 56 от Наказателно-процесуален кодекс и след разискване между тях на всички показани доказателства декларирам, че отдръпваме предлагането с входящ номер Висш съдебен съвет 7296 от 12 май 2023 година с правно съображение член 175 ал.5 във връзка член 173 алинея 3 от ВСВ за предварително освобождение от служба на основния прокурор на Република България Иван Гешев заради съществуване на условия посочени в член 129 алинея 3.5 от Конституцията за тежко нарушаване на служебните отговорности, с което вършим предложение да бъде прекъснато производството в тази част “, съобщи той.

Последва спор дали това предложение въобще може да бъде оттеглено, а основният прокурор се разгласи срещу отдръпването му.

„ Обидно е за сътрудниците, това което се случва. Аз не се тормозя от нищо. Това, което организираме, няма аналог, няма наредба в закона. Трябва да се откри дали основният прокурор е въздействал в действителност “, съобщи Гешев.

Според Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова от съдийската гилдия предлагането не може да бъде оттеглено. Въпреки че няма експлицитен текст в разпоредбите на Висш съдебен съвет за това, те вършат прилика с разпоредбите за дисциплинарни производства. Според тях, когато една процедура е отворена и са позволени доказателствени претенции, вносителят не може да отдръпна предлагането.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР