Шест страни от Северна и Южна Америка поискаха от Международния

...
Шест страни от Северна и Южна Америка поискаха от Международния
Коментари Харесай

Шест страни от Северна и Южна Америка поискаха от Международния наказателен съд да разследва Венецуела

Шест страни от Северна и Южна Америка желаеха от Международния углавен съд да стартира следствие за закононарушения против човечеството във Венецуела, съобщи ДПА.

Искането беше импортирано от Аржентина, Канада, Чили, Колумбия, Парагвай и Перу. Това е първият път, в който страни внасят тъжба против друга страна в съда в Хага, отбелязва ДПА.

В настояването, което беше показано на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, се споделя, че са осъществени закононарушения против човечеството след датата 12 февруари 2014 година, когато избухнаха митинги против ръководството на президента Николас Мадуро.

В настояването има позоваване на отчети на висшия комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида, Междуамериканската комисия за правата на индивида и на интернационалните юристи, които са съобщавали за изтезания и извънсъдебни изтезания.

Искането няма да докара автоматизирано до следствие, само че може да го форсира, в случай че МНС сметне, че такова е нужно, откакто през февруари той към този момент стартира предварителна инспекция, обявиха източници в съда.

Петте латиноамерикански страни измежду подписалите настояването одобриха венецуелци, бягащи от икономическата и политическа рецесия във Венецуела. Само Колумбия е приела близо 1 милион венецуелци.

Мадуро посети изненадващо централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк, с цел да взе участие в сесията на Общото заседание. Това се случва на фона на обвиняванията против него на шестте страни и на изявление на американския президент, който загатна за предприемане на безапелационни дейности, съобщи Асошиейтед прес.

Преди това Мадуро беше споделил, че няма да пристигна заради опасения за сигурността си, само че в този момент желал да "защити страната си ".

"Днес сме по-силни от всеки път ", сподели Мадуро в изказване на борда на самолета си по време на полета от Каракас, което беше излъчено по венецуелската държавна телевизия.

Изглежда малко евентуално обаче той да се засече с Тръмп макар изказванията на американския президент от вчерашния ден, че е подготвен да се срещне с Мадуро, в случай че това ще помогне да бъдат понижени страданията във Венецуела, отбелязва Асошиейтед прес.

"Готов съм да се срещна с всеки, с който мога, когато и да е, с цел да спася животи, да оказа помощ на хората ", сподели Тръмп, откакто беше залят от въпроси на публицисти за това дали Съединени американски щати в миналото биха подхванали военна намеса, с цел да отстранят Мадуро.

На сесията на Организация на обединените нации венецуелският президент се срещна с съветския министър на външните работи Сергей Лавров, съобщи ТАСС.

В началото на срещата Мадуро благодари на Лавров за поддръжката на Русия. След това диалозите минаха при закрити врата, а след края на срещата публицистите се пробваха да зададат въпроси на венецуелския президент за резултатите от нея, само че той отговаряше на всички въпроси с "добре ".

Лавров му съобщи приветствия от съветския президент Владимир Путин. Двамата с Мадуро разискаха речта на Тръмп в Организация на обединените нации и акцентираха неговото изказване за недопустимостта на намесата извън във вътрешните работи на други страни.

"Готови сме да предоставим всеобхватна помощ за всичките ви проекти ", сподели пред Мадуро съветският министър, представен от Асошиейтед прес.

Лавров добави, че двете страни приготвят среща на междуправителствена комисия по въпросите на комерсиалното и икономическо съдействие.

В Организация на обединените нации венецуелският президент съобщи и че е подготвен да се срещне с Доналд Тръмп и да беседва с него по всичко, за каквото американският президент пожелае, съобщи Ройтерс.

Мадуро прикани и Организация на обединените нации да извърши интернационално следствие на покушението против него.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР