Шест стъпки за по-справедливи пенсии предлага на парламентът омбудсманът Диана

...
Шест стъпки за по-справедливи пенсии предлага на парламентът омбудсманът Диана
Коментари Харесай

Омбудсманът предлага на парламента 6 стъпки за по-справедливи пенсии

Шест стъпки за по-справедливи пенсии предлага на Народното събрание омбудсманът Диана Ковачева. Тя е пратила мнението си с изключение на до Народното събрание, на финансовия и на обществения министър Асен Василев и Георги Гьоков. Според Ковачева трябват конкретни законодателни промени, които да бъдат разисквани при разглеждане на Законопроекта за удължение до 31 март 2022 година на действието на разпореждания на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година

Много пенсионери са сезирали омбудсмана, главно поради ниския размер на пенсиите и проблемите при тяхното осъвременяване. Само от началото на 2022 година досега сигналите са стотици. Основното терзание на огромна част от хората, както към този момент стана ясно, е поради крайната сума, получена след служебното преизчисляване на пенсиите от 25 декември 2021 година, за доста от тях тя е по-ниска, спрямо изплатената им през последните месеци на м.г.

Омбудсманът обръща изключително внимание на това, че коронавирус добавки, изплащани като антикризисна мярка, не са предпазени от лишаване, в случай че пенсионерът има запори поради задължения. Затова Ковачева упорства за законодателни промени, които да подсигуряват несеквестируемост на Коронавирус добавките.  
" Важен проблем, който пенсионерите слагат в своите тъжби в подтекста на преди малко направеното преизчисляване на пенсиите, е и неналичието на каквато и да е информация в разпорежданията им за 2017 година, 2018 година  и 2019 година Това оставя усещане за пропусната индексация на преизчислените пенсии ", написа още Ковачева. Тя добавя, че хората не са наясно дали за преизчисляването на пенсиите им през 2018 година и 2019 година е употребен процентът за всяка година застрахователен стаж 1,169 за 2018 година, и 1,2 - за 2019 година, или е преценено преизчислението на пенсията им да стане с % 3,8 за 2018 година и 5,7 - за 2019 г.
Омбудсманът показва, че остава и казусът с краткотрайния темперамент на ковид добавките за пенсионери.

Тя упорства да се разиска опцията " след преизчисляването с новия коефициент за тежест, всички пенсии да се индексират с процентите 3,8 за 2018 година и 5,7 за 2019 година и да се унифицират двата съществуващи режима ". Така ще се сътвори опция пенсионерите да получат по-голямо нарастване на пенсиите си от плануваното приблизително 12,5%, което ще компенсира отпадането на коронавирус добавката, счита Ковачева.

" Извън казуса с преизчисляването на пенсиите, бих желала да припомня, че най-потърпевши от инфлацията и коронавирус рецесията са хората със обществени и инвалидни пенсии. Затова е значимо през 2022 година да се подсигурява, че нито един пенсионер няма да остане с приход под линията на беднотия ", написа още омбудсманът.

Друг акцент в мнението е и текст в Кодекса за обществено обезпечаване, който е в действие от 1 януари т.г.. След изменението на текста, при служебното преизчисляване на пенсиите на придобилите застрахователен стаж и застрахователен приход през миналата календарна година, преизчисляването се прави от първо число на месец април. По този метод, написа публичният бранител, се губят суми за четири месеца от увеличената пенсия, която е за застрахователен стаж и застрахователен приход за дванадесетте месеца от годината, а не за интервала от месец май до месец декември за съответната година, което изисква преразглеждане и по-справедливо решение на проблема.

Ковачева написа и за хората, чието пенсиониране следва тази година, защото в края на м.г. отпадна опцията човек да избира по какъв начин да бъде изчислена пенсията му. 

Омбудсманът обръща внимание и на различен неуреден от години проблем - опцията, при преизчисляване на пенсиите, да бъде употребен средномесечният застрахователен приход за страната за миналата година на осъвременяването. В момента методът е извънредно неправдив към хората, пенсионирали се най-отдавна. За тях се ползва средномесечният застрахователен приход към годината, в която са се пенсионирали. Така без значение от измененията, пенсиите им остават ниски, изяснява Ковачева. " Давам си сметка, че решението на този въпрос изисква сериозен финансов запас, само че единствено за миналата година над 20 000 пенсионери се обърнаха към мен с подписки за гледище на тази смяна ", приключва публичният бранител.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР