Шест сигнала за нарушения за последните три години са подадени

...
Шест сигнала за нарушения за последните три години са подадени
Коментари Харесай

Nexo не е в обхвата на КФН, а НАП следи едно регистрирано в България дружество

Шест сигнала за нарушавания за последните три години са подадени към Комисията за финансов контрол (КФН) против компанията Nexo , която все още е обект на инспекция от прокуратурата. Всички те са от непознати жители, като комисията не е била сезирана от българи за непозволена активност от страна на компанията или нанесени вреди.

Това стана ясно от чуването на ръководителя на КФН Бойко Атанасов , който взе присъединяване във краткотрайната парламентарна комисия, отдадена на проблема Nexo.

" Нито Nexo, нито някоя от компаниите, свързани с Nexo, не са били вписани в регистрите, нямали са и лиценз за търговия с финансови принадлежности. Към сегашния миг криптоативите не са приети за финансов инструмент както в България, по този начин и на равнище Европейски съюз, като търговията с тях не предстои на надзор от КФН . (...) Подадени са 6 сигнала за последните 3 години, свързани с Nexo, 3 от тях са предоставени към Българска народна банка, тъй като касаят даване на заеми против рента, а един от тях е възложен към Национална агенция за приходите ", регистрира Атанасов.

Въпросните сигнали са искания за парични средства, като непознатите жители претендират, че са били ощетени финансово поради това, че не са им били ясни авансово изискванията за приемане на продуктите, предлагани от компанията, както е имало, съгласно тях, пропуски в информираността на клиентите, посочи още той.

Имало ли е наранени български жители, подали сигнал против компанията, попита Петър Чобанов от Движение за права и свободи. Оказва се, че не : " Сигналите са напълно от задгранични жители, които са пратили сигналите по имейл от чужбина. От уеб страницата на Nexo излиза наяве, че се занимават с продажба и обмяна на криптовалута, осъществяване на депозити против рента от криптовалута, както и даването на заеми в криптовалута. Изрично е посочено, че на територията на България и Естония не се правят такива действия, както и е използвано законодателството на Англия и Уелс ", отговори шефът на КФН.

Няма изясненост какви заеми е предоставяла в Съединени американски щати Nexo, поради което по съглашение заплати многомилионна санкция и се раздели с опцията да оперира зад Атлантика. КФН обаче ще изиска сходна информация по линия на интернационалния продан.

В резюме - КФН няма вменено обвързване да надзирава компании, които не попадат в категорията на такива, предоставящи банкови артикули, по тази причина не е и проверявала Nexo . След акцията на прокуратурата обаче стартира инспекция, не е била установена противозаконна активност.

Nexo е общо разбиране, става дума за голям брой компании, регистрирани в чужбина и нямащи нищо общо с България, респективно и неподлежащи на контрол от Национална агенция за приходите, като у нас е била записана единствено една-единствена компания с 500 чиновници. Вчера, 30 януари, е почнала инспекция на въпросното юридическо лице, съобщи на собствен ред шефът на Национална агенция за приходите Борис Михайлов.

Назад във времето е имало 3 проверки на сдружението, като едната се е повторила, като цифрата става 5. " Нямаме никакви данни за тероризъм или проведена престъпност ", сподели той.

Национална агенция за приходите е глобила компанията в " изключително огромен размер ", с уточнението, че за такива се смятат суми над 12 000 лв. , акцентира Михайлов. Той не влезе в детайлности по тази тематика, защото данните са обект на данъчно-осигурителната загадка.

" Съмнявам се и да установим сходна активност. Може би ще установим по-скоро разлика сред декларирани приходи и това, с което разполагат. Това, несъмнено, са обосновани догатки от моя страна ", съобщи главата на приходната организация.

" Абсолютно възможни " - по този начин окачестви Михайлов даренията на няколко чиновници на Nexo към " Демократична България " : " Тези лица са получили някакви хонорари, всяко лице, което е получило заплащане, може да подари на която и да е политическа партия. Да, сега Национална агенция за приходите ревизира дали за тези лица има още нещо, само че не може организацията да ревизира всяко лице, което подарява на партия. "

Единственото сдружение на Nexo, записано в България, регистрира последователност в заявените доходи в годините - от малко над 11 хиляди лв. през 2018 година до 4,225 милиона лв. през 2021, сочат данните на Национална агенция за приходите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР