Шест партии към момента изглеждат сигурно представени в състава на

...
Шест партии към момента изглеждат сигурно представени в състава на
Коментари Харесай

Проучване на Екзакта: ГЕРБ води с 23,5%, три партии се борят за второто място

Шест партии все още наподобяват несъмнено показани в състава на идващия парламент. Това демонстрира изследване на " Екзакта Рисърч Груп ".

Изследването на " Екзакта Рисърч Груп " е извършено със лични средства в интервала 6-12 октомври измежду 1025 пълнолетни българи в 70 обитаеми места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на популацията по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е директно полустандартизирано " face to face " изявление.

Лидери са ГЕРБ, а за второто място се борят три партии - " Продължаваме промяната " (ПП), " ИТН " (ИТН) и Българска социалистическа партия. Над 4-процентовата преграда за влизане в Народното събрание са още " Демократична България " (ДБ) и Движение за права и свободи. Под прага, съгласно изследването, остават " Изправи се БГ! Ние идваме ", Вътрешна македонска революционна организация и " Възраждане ".

Ето по какъв начин наподобяват и настройките в проценти съгласно " Екзакта ":

ГЕРБ-СДС получава 23,5% от гласовете, Политическа партия – 15,5%, Има Такъв Народ – 15,2%, Българска социалистическа партия – 15%, Демократична България – 10,2%, Движение за права и свободи – 9,4%, ИБГНИ – 2,6%, Вътрешна македонска революционна организация – 2,5%, " Възраждане " – 1,9%.

Около 1/4 от гласувалите за Има Такъв Народ на парламентарните избори на 11 юли в този момент декларират, че ще поддържат Политическа партия. Възможно е ИБГНИ да изгуби до 20% от гласоподавателите си от юли, които да се преориентират към Политическа партия, разясняват социолозите.

До момента Политическа партия притегля не повече от 15% някогашни гласоподаватели на Демократична България от юли т.г. Политическа партия не съумява да притегли важен дял гласове от гласоподавателите на Българска социалистическа партия. Не повече от 5% от гласувалите за Българска социалистическа партия през юли биха се преориентирали към Политическа партия през ноември, показват още от социологическата организация.

Разочарованието от партиите след вота на 11 юли

По данни на социологическата организация всеки пети българин твърди, че се е разочаровал от партията, за която е дал своя вот на 11 юли. Най-много разочаровани има измежду хората на възраст сред 40 и 50 години и измежду живеещите в огромните градове. 1/5 от разочарованите от партията, за която са дали своят вот на 11 юли, показват, че няма да гласоподават на 14 ноември. Повечето от разочарованите обаче имат намерение да гласоподават и то за друга партия, друга от определената през юли. 57% от гласоподавателите на Политическа партия са хора, разочаровани от партиите, за които са дали своят вот на 11 юли, а останалите им гласоподаватели не се самоопределят като разочаровани, прецизират от " Екзакта Рисърч Груп ".

81% от интервюираните настояват, че са мощно обезпокоени от растежа на цените на артикули от първа нужда. Този дял измежду столичани е още по-висок - цели 87%. 78% изпитват терзания от растежа на цените на енергоносителите-горива, електрическа сила и газ.

44% се боят за здравето си поради растежа на Коронавирус у нас. 38% се опасяват от затваряне на бизнеси поради пандемията и се боят от внезапно стесняване на приходите си.

Електорална интензивност

Според изследването 52% от българите декларират твърдото си желание да гласоподават на идните президентски избори. Деклариращите желание да гласоподават на парламентарния избор са малко по-нисък дял - към 49%. Желаещите да гласоподават на президентските избори, които се двоумят кого да изберат, са 13,6%, а искащите да гласоподават на парламентарните избори, които се двоумят коя групировка да поддържат, са 12%.

Проучването записва над междинната готовност за гласоподаване на президентските избори измежду мъже, високообразовани хора, както и поданици на регионалните градове. По 90% от гласоподавателите на ГЕРБ, на Българска социалистическа партия и на " Изправи се БГ! Ние идваме " са твърдо решени да гласоподават за президент. По 80% от гласоподавателите на Има Такъв Народ и на Политическа партия и 2/3 от гласоподавателите на Демократична България също заявяват безапелационни планове да гласоподават за президент.

Сред деклариралите изрично желание да гласоподават на идните парламентарни избори по-често има хора на възраст над 30 години, висшисти, поданици на регионалните градове и на селата.

Опасения, свързани с гласуването

Опасения, свързани с гласуването13,4% от българите се тормозят от това дали ще се оправят с електронното гласоподаване, а всеки пети се опасява да не се болести с Коронавирус, в случай че отиде да гласоподава.

Опасения, свързани с електронното гласоподаване, имат по-често хора на възраст над 60 години (27% от тях) и нискообразовани поданици на дребните градове и села. По 1/3 от гласоподавателите на Българска социалистическа партия и на Движение за права и свободи се тормозят от електронното гласоподаване. Страхове от заразяване с COVID-19 при гласоподаване пък изпитват най-вече възрастни хора, дами и нискообразовани респонденти.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР