Шест жени от Горна Оряховица се обединиха около каузата да

...
Шест жени от Горна Оряховица се обединиха около каузата да
Коментари Харесай

Доброто като вид терапия



Шест дами от Горна Оряховица се сплотиха към идеята да вършат положително и си сътвориха комитет „ Свети Мина “. Благотворителните начинания се организират в двора на храма „ Свети три светители “. При последната от тях, през почивните дни, в църковния двор се организира благотворителен базар за подкрепяне на фамилии в усложнение за образователната годна и в поддръжка на деца в риск от Стражица.
Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят, добротата е от хората за хората, споделят дамите от Горна Оряховица, които сътвориха комитета „ Свети Мина “. Каузата е да добруваме дружно, споделят Бранислава Йович, Силвия Райкова, Нели Григорова, Калина Иванова и Бисерка Желязкова

„ Има дела, за които да се подкрепя. Ние имаме силата и желанието и просто започнахме да действаме “, споделя Бранислава Йович. 

„ Правим положително и демонстрираме, че българинът не е не запомнил да бъде добър “, добавя Силвия Райкова. 

„ Помощ, която ще даде вяра на някои хора, на деца “, уточни Бисерка Желязкова. 

„ Да внесем наслада в сърцата на хората, които имат потребност, да им оказваме помощ “, съобщи Калина Иванова.  

„ Щом желаеме да помогнем, има метод постоянно “, уверена е Нели Григорова.  

Речено, сторено. Жените с разнообразни специалности се сплотиха от силата на добруването и заразяват с нея близките. 

 Здравка Маслянкова

На 15 август беше първият благотворителен базар в двора на храма „ Свети три светители “. С набраната сума към този момент са купени и дарени фитнес уреди за рехабилитацията на дамите от предпазеното жилище към център „ Мария “ в Горна Оряховица, обезпечени са училищен принадлежности, облекла и обувки за семейство в риск, дарена е стереоуредба за децата от центъра за настаняване от фамилен вид в Горна Оряховица. За идеята на благотворителния базар от 11 септември икономистът Бранислава Йович, майка на четири деца и създател на комитета „ Св. Мина “, изясни:  

„ Все още имаме останали малко средства от остарелия базар. Идеята ни е да подпомогнем такова жилище, където се настаняват деца в Стражица, които потърсиха нашата помощ. Ще ги подсигурим с всички училищен принадлежности и облекла, които им трябват в този момент за образователната година. Каузите ще ни намерят. Не е въпросът единствено финансово да дадем някакви пари някъде, въпросът е да имаме моралната поддръжка, прочувствената поддръжка, тъй като тези хора имат потребност и от това “. 

Личният образец е значим в правенето на положително, споделя учителката в детската градина в горнооряховския квартал „ Пролет “ Бисерка Желязкова: 

„ Това, което им демонстрираме, то е задоволително като образец, който им даваме, и тази щедрост, тъй като множеството деца живеят в квартала, идват и ме виждат, че аз оказвам помощ, приказвам им, че е хубаво да помагаш на другите, и по този метод им давам някакъв образец, че вършим нещо положително. Те имат присъединяване. Детските играчки те са ги дарили от тях за другите деца да ги продадем “. 

 Здравка Маслянкова

Да правиш положително е тип терапия , споделят Нели Григорова и Калина Иванова от комитета „ Св. Мина “: 

„ От скоро съм в ремисия от онкологично заболяване. Аз по този начин получавам моята помощ като оказвам помощ на другите, сърцето ми се цялостни и това е значимо за мен – да мога да развеселявам другите. Друго на мен не ми би трябвало. Даряваме усмивки. Рисуваме върху лицата на деца. По-хубаво от усмивката на детето няма, от неговата признателност, от усмивките на хората, когато успеем да ги зарадваме с това, от което имат потребност “, споделя Нели Григорова. 

„ Доброто става все по-заразно на фона на създалата се конюнктура. Самият метод на живот, изключително в пандемията , човек по този начин се затвори повече в себе си, имаше повече време да размишлява и по този метод като премахнем страха има и доста плюсове във всичко, което ни се случи “, разяснява Калина Иванова.  

Времената са сложни и по тази причина добруването би трябвало да е повече, разяснява Силвия Райкова, началник на общинския подслон за бездомни и член на комитета „ Св. Мина “: 

Добрината ни е предизвикана от това, че през последните две години се затворихме като общество, липсват ни обществените контакти, задачата е да вършим положително, да си оказваме помощ един на различен нови запознанства. Темата ни е ориентирана „ Хайде на учебно заведение “. Имаме от книжарниците помощ, имаме сувенири, облекла чисто нови, ръчно направени декупажи, картини, книги “. 

И тъй като положителното предизвика положително , на последния благотворителния базар в двора на храма „ Свети три светители “ в Горна Оряховица идват десетки хора.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР