Шест години след взрива в завода за боеприпаси в Горни

...
Шест години след взрива в завода за боеприпаси в Горни
Коментари Харесай

Шеста година няма виновни за трагедията в Горни Лом

Шест години след гърмежа в завода за муниции в Горни Лом, при който починаха 15 души, към момента не е ясно чия е виновността за гибелта им, съобщи Българската национална телевизия. Очаква се решение на Апелативния съд в София по тъжба на околните им, откакто Окръжният съд във Видин оправда четиримата упрекнати. Заводът в Горни Лом е с нов притежател и се готви да стартира още веднъж произвеждане.

На 1 октомври 2014 година, малко преди 17 часа отеква мощен гърмеж. Двете здания на цеха за утилизация на завода в Горни Лом се срутват за секунди. Загива цялата промяна.

" Беше смут... Като гръмна, крещя заводът отиде. Като излезнах, дирек и една гъба, пламък, огън ", споделя Веска Младенова. " Към 5 часа, аз съм там до реката, прозорците издрънчаха, спря тв приемника и излезнах, и разбрах ", споделя Венета Божкина " Тежко, тежко, още не мога да го забравим и ние. Аз в този момент като си спомним какво съм видяла, пари ме, просто ме пари тука вътре ", добавя Веска.

При гърмежа Димитър Димитров губи сина си Михаил, който тогава е единствено на 26 години.

" Имаше гений, рисуваше. Имаше предпочитание да се развива в тази тенденция, само че всичко си отпътува с нещастието ", споделя Димитър по телефона.

Експлозията става при утилизация на гръцки противопехотни мини. Обвинени бяха четирима души, измежду които и притежателят на завода.

" За нас ще остане единствено болката и това е, в случай че въпреки всичко не се въздаде някаква правдивост ", добавя бащата.

На мястото на разрушените здания в завода в Горни Лом строят нови. Производство ще стартира най-рано в средата на идната година. Местните хора се надяват предприятието още веднъж да проработи.

" Ако проработи, безработицата ще намалее, то това е поминъкът на Горни Лом. С този взривен цех са свързани съвсем всички поданици на Горни Лом ", споделя кметът Илиян Михайлов.

Преди 2 години Окръжният съд във Видин оправда четиримата упрекнати, а близки на починалите апелираха решението пред Апелативния съд в София, където делото беше гледано през юли. Все още се чака решение, напомня Българска национална телевизия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР