Шест формации влизат със сигурност в следващия парламент. Първи са

...
Шест формации влизат със сигурност в следващия парламент. Първи са
Коментари Харесай

Тренд: Само 0,3% разлика между БСП и Продължаваме промяната в спора за второто място на вота |

Шест обединения влизат сигурно в идващия парламент. Първи са ГЕРБ с 22,9% от деклариралите, че ще гласоподават, а за второто място Българска социалистическа партия изпреварва " Продължаваме промяната " с едвам 0,3 на 100. 

Това демонстрират данните в изследване на социологическа организация Тренд по поръчка на 24 часа.* Формацията към Петков и Василев разполага с по-голяма външна страна от социалистическата партия и при по-висока изборна интензивност може да се окаже на втора позиция. Твърдият и мобилизиран електорат на Българска социалистическа партия би имал по-сериозна относителна тежест при по-ниска интензивност, разясняват социолозите. 

ИТН на Слави Трифонов заема четвъртото място с 12,8%, следва Движение за права и свободи с 10,3% и  “Демократична България ” с 9,1 на 100. Под чертата от 4% за влизана в Народното събрание остават “Възраждане ” с 3,6% и “Изправи се БГ! Ние идваме ” с 3,3 на 100 от гласуващите. 

Декларативната изборна интензивност за идните предварителни парламентарни избори е 55%. Като се има поради, че 1% от извадката в проучването дава отговор на 55 хиляди души, то може да се чака да гласоподават малко над 3 милиона български жители. От изборните описи това би било интензивност от към 45%, демонстрира моментната фотография на настройките седмица преди вота съгласно изследването на Тренд. 



За президентския избор

Структурата на подредбата на президентските избори наподобява много по-ясна от тази на парламентарните избори и мъчно би могло да се чака разбъркване в нея. Двойката Румен Радев-Илияна Йотова заема лидерската позиция в подреждането с 46.8%, следвана от Анастас Герджиков-Невяна Митева с 24.4% от гласуващите. Твърда трета позиция на Мустафа Карадайъ-Искра Михайлова (9.9%), които съумяват да активизират целия електорат на Движение за права и свободи.

Четвърта позиция заема двойката Лозан Панов-Мария Касимова-Моасе с 6.4% от гласуващите. Следват Костадин Костадинов-Елена Гунчева с 3.1%, Милен Михов-Мария Цветкова с 1.6% и Луна Йорданова-Иглена Илиева с 1%.

Декларираната интензивност на президентските избори е малко по-ниска от тази за парламентарните – 53%, като това би означавало малко под 3 милиона български жители упражнили правото си на глас на вота за държавен глава. От изборните описи това би било интензивност от към 43%.

Вторият тур на изборите за държавен глава наподобява съвсем сигурен. Само изненадващо висока изборна интензивност вероятно би могла да увеличи вероятността за излаз на изборите в един тур. 

-------------------------------------------------------

Данните са получени от терен, който е извършен седмица преди изборите за Народно заседание и държавен глава. Те не могат да се одобряват като прогноза за изборния резултат, а за моментна фотография към интервала на осъществяване на терена. Проучването е осъществено единствено на територията на Република България и не регистрира вота на българските жители, които ще гласоподават в чужбина. 

Реализация на проучването: „ Тренд “
Източник на финансиране: Вестник „ 24 часа “ 
Обем на извадката: 1013 ефикасни изявленията с респонденти
на възраст 18+ година
Представителност: За пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано изявление „ лице в лице “ посредством таблет
Период на осъществяване: 1-7 ноември 2021 година
Максимално позволена стохастична неточност: ± 3.1%
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР