Шест африкански държави - Египет, Кения, Нигерия, Сенегал, Южна Африка

...
Шест африкански държави - Египет, Кения, Нигерия, Сенегал, Южна Африка
Коментари Харесай

Шест африкански държави получават технологията за производство на иРНК ваксини

Шест африкански страни - Египет, Кения, Нигерия, Сенегал, Южна Африка и Тунис - ще бъдат първите, които ще получат технологията, нужна за производството на иРНК ваксини, заяви през днешния ден Световната здравна организация (СЗО).

Проектът за трансфер на технологии, стартирал предходната година в Кейптаун, има за цел да помогне на страните с ниски и междинни приходи да създават иРНК ваксини в огромен мащаб и в сходство с интернационалните стандарти, съобщи Асошиейтед прес.

иРНК е усъвършенствана технология, употребена от компании като " Пфайзер/Биотех " и " Модерна ", за техните ваксини против COVID-19.

СЗО сътвори своя световен център за трансфер на иРНК технологии, откакто богатите страни и фирмите започнаха да натрупат ваксини, давайки преимущество на продажбите на държавните управления, които могат да платят най-високите цена. Това изтласка страните с ниски и междинни приходи на опашката за ваксини COVID-19. Понастоящем в Африка се създава единствено 1 % имунизациите против ковид. По данни на СЗО единствено 11 на 100 от популацията на черния континент е изцяло имунизирано, до момента в който в международен мащаб междинната стойност е към 50 %.

Генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи на срещата на върха в Брюксел, че макар че в международен мащаб са приложени над 10 милиарда дози ваксини против COVID-19, милиарди хора към момента не са имунизирани. Той също по този начин сподели, че пандемията от ковид е посочила повече от всяко друго събитие по какъв начин разчитането на няколко компании за доставка на световни публични богатства е по едно и също време ограничаващо и рисково.

" В средносрочен и дълготраен проект най-хубавият метод за реализиране на всеобщо здравно покритие е да се усили доста потенциалът на всички райони за произвеждане на здравните артикули, от които се нуждаят ", сподели той.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса прикани международната скица за разпространяване на ваксини COVAX и алианса за ваксини GAVI да купуват ваксини от локални индустриални центрове.

" Липсата на пазар за ваксини, създадени в Африка, е нещо, което би трябвало да тревожи всички нас ", сподели Рамапоса по време на конференция в коридорите на срещата на върха сред Европейския съюз и Африканския съюз в Брюксел.

" Организации като COVAX и GAVI би трябвало да се ангажират да купуват ваксини от локални производители, вместо да търсят отвън тези центрове, които са основани ", добави той.

Рамапоса също по този начин аргументира прекъсването на патентите за имунизацията против COVID-19, само че с неговите доводи не се съгласи председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, заяви ДПА.

" Става дума за живота на стотици милиони хора, а не за рентабилността на няколко компании, съобщи Рамапоса на взаимна конференция. - Макар че даренията са ценени, държавните управления, които имат съществени планове за световен достъп до ваксини, би трябвало да поддържат краткотрайното прекъсване на действието на обвързваните с търговията права на интелектуална благосъстоятелност върху медицинските технологии, свързани с COVID-19. "

Преговорите по предлагането на Световната комерсиална организация (СТО), показано от Южна Африка и Индия през 2020 година като метод да се помогне на страните с по-ниски приходи да създават лични ваксини, са в застой.

От трибуната с Рамапоса Фон дер Лайен дефинира интелектуалната благосъстоятелност като " скъпа стока ", до момента в който френският президент Еманюел Макрон съобщи, че не интелектуалната благосъстоятелност е тази, която осуетява предлагането в кратковременен проект, а прехвърлянето на технологии.

Европейски Съюз, чийто % на имунизиране е 71 на 100 от популацията, до момента е дарил близо 145 млн. дози на африканските страни, където междинният % на имунизиране е 12 %.

Президентът на Сенегал Маки Сал съобщи на срещата: " Нашата цел, несъмнено, е 60 на 100 от имунизациите, които се слагат в Африка, да бъдат създадени в Африка ".

Президентът на Кения Ухуру Кениата похвали самодейността като " зора на вяра и заричане за африканския континент ".

Центърът към този момент е открил произвеждане на иРНК ваксини в лабораторен мащаб и работи за комерсиално произвеждане. Обучението на страните получателки ще стартира през март 2022 година

" Това е иРНК технология, създадена в Африка, водена от Африка и притежавана от Африка, с поддръжката на Eкип Европа ", съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР