Shell ще строи най-голямата водородна централа в Европа, която ще

...
Shell ще строи най-голямата водородна централа в Европа, която ще
Коментари Харесай

Shell строи най-голямото съоръжение за зелен водород в Европа... за производство на дизел и бензин

Shell ще строи най-голямата атомна централа в Европа, която ще генерира 200 мегавата (MW) мощ. Централата би трябвало да бъде приключена през 2025 година и даже ще черпи електричество от вятърен парк, който Shell също ще построява.

Може и да звучи като фантазия за чиста сила, само че единствено до момента в който не чуете, че Shell възнамерява да употребява целия този зелен водород за произвеждане на бензин, дизел и реактивно гориво в близката си рафинерия в Ротердам.

Новото оборудване на Shell ще се назовава Holland Hydrogen I - то безспорно ще укрепи екологичните характерности на компанията и ще й помогне да се приближи към сериозната цел да се трансформира в " енергиен бизнес с нулеви чисти излъчвания " до 2050 година Но иронията, че е оборудването ще се употребява за произвеждане на изкопаеми горива, което е демонстрира спорни претекстове на петролни компании като Shell, в опит да отстояват своето място в прехода към чиста сила.
 Shell регистрира рекордна облага след повишаването на горивата
Shell регистрира рекордна облага след повишаването на горивата

Скоро обаче може да заплаща и нов огромен налог

Производство на изкопаеми горива по по-чист метод

Петролните и газовите компании влагат милиарди във водородни планове като тези, тъй като търсенето на главния им артикул, изкопаемите горива, не понижава.

В момента светът не може да се зарежда единствено с чиста сила, тъй че нефтът и газът ще останат преобладаващо гориво през идващите години. Докато възобновимата сила не се създава в задоволително огромни количества, промишлеността ще би трябвало да продължи с изкопаемите горива. В този смисъл декарбонизацията на индустриалния развой на Shell е спомагателна облага.

Много малко промишлености имат потенциала и финансите да създават планове в мащаба, който изискват водородните съоръжения. Shell декларира, че планът в Ротердам е първият от многото огромни водородни уреди, които възнамерява да построи.

По думите на представител на Shell споделя компанията не е сигурна, че целият водород, създаден в Holland Hydrogen I, ще бъде зелен, защото енергийният микс се трансформира според от наличността. В момента рафинерията в Ротердам употребява " сив водород " за зареждане производството.

На този декор компанията продължава да влага милиарди в рандеман на петрол и газ, в това число нова платформа в Мексиканския залив, с цел да стартира да изпомпва нефт от осем нови кладенеца - инвестиция, която не оставя подозрение по отношение на целите на компанията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР