Шефовете на четирите национално представителни работодателски организации - БСК, КРИБ,

...
Шефовете на четирите национално представителни работодателски организации - БСК, КРИБ,
Коментари Харесай

Очевадно е: Атаката на работодатели срещу американските ТЕЦ е лична вендета и обслужва нечии икономически интереси


Шефовете на четирите национално представителни работодателски организации - БСК, КРИБ, АИКБ и БТПП, този път надскочиха всички свои " достижения " в опитите да клеветят последните останали в страната огромни задгранични вложители и да насъскват хората в страната против две компании, които вложиха към 3 милиарда евро в построяването на най-ефективните, най-екологичните и най-модерните термични централи освен за България, само че и в района на Югозападна Европа. И които обезпечават хиляди работни места в Старозагорския район, работят интензивно с локалните управляващи и влагат милиони в локални начинания и планове.

Четирима самозабравили се предприемачи против AES и „ Контур Глобал "

Ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации, членове на АОБР – Божидар Данев, Васил Велев, Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов, в качеството си на физически лица, изпратиха тъжба до Омбудсмана на Република България против двете топлоелектрически централи, стопанисвани от сдруженията AES и „ Контур Глобал”.

„ Отговорно твърдим, че те в непрекъснат и непрестанен режим, с поредност, почтена за по-добри каузи ни ограбват всекидневно, ежечасно и ежеминутно, като ни „ измъкват” от джобовете по 14 лв. на мегаватчас употребена електрическа енергия “, се споделя в жалбата, като се приканва за неотложно следствие и предприемане на ограничения за секване на това нарушение на правата на потребителите, „ изразяващо се в открит и, на пръв взор, легализиран обир “.

Четиримата жалбоподатели акцентират, че мотив за жалбата са разширените пълномощия на Омбудсмана на Република България, в резултат на последната корекция в Закона за Омбудсмана от м. февруари т.г., съгласно която националният бранител към този момент ще има опция за интервенция и в разногласия сред жители и други частни субекти (търговци, цивилен организации и обособени граждани).

В жалбата се напомня, също по този начин, че Асоциацията на организациите на българските работодатели прикани Президента на Република България да наложи несъгласие върху измененията в Закона за омбудсмана, защото се трансформира цялата философия на закона, в несъгласие с европейското право и процедура в тази област.

„ Ние имаме вяра, че откакто върху Вас легна бремето да се намесвате във всевъзможни правни отношения, неотложно ще насочите вниманието си към най-фрапиращите образци на узаконени обири, непозволени държани помощи и с нищо незаслужени привилегии, които освен бъркат надълбоко в джоба на промишлеността като цяло, само че и тровят персоналния живот и персоналния бюджет на българските жители – скромни физически лица. Даваме си сметка, че сходни тъжби, изцяло основателно биха могли да насочат още над 6 милиона пълнолетни жители – гласоподаватели и най-много данъкопллатци. Те биха могли да се оплачат освен от „ американските централи”, които им изземват непазарно по 450 млн. лева годишно, само че и от всевъзможни „ ВЕИ-та” и „ високоефективни производства” на електрическа енергия, които неуморно тършуват из джобовете им, тъй че надплатената сметка да премине 1,5 милиарда лева годишно. Това биха били изцяло резонни тъжби, адресирани към Вас, и ние сме подготвени да Ви спомагаме, като съобщим на всеослушание, че към този момент сме се обърнали към Вас с сходна молба “, се споделя в документа.

3 милиарда евро вложения и трансфер на ноу-хау - бодил в очите на българския бизнес: може да изискат същото от него?

Набедените американски компании, с изключение на директните вложения, внесоха в страната ни нови технологии, положителни практики на ръководство на бизнеса, на дейно произвеждане, политики на корпоративна обществена отговорност в най-хубавия им тип, в това число за асортимент, подготовка и израстване на личния състав, за отговорност към околната среда, за връзка с локалните общности, благотворителни инциативи и поддръжка - финансова, софтуерна и логистична, за голям брой юношески стратегии, общински планове и начинания.

От тези компании българският бизнес може да научи доста точно по тези въпроси - за ръководството, за обществената отговорност, за екополитиките. Особено доста биха могли да научат за това, че бизнесът не може да залага единствено на изкуственото поддържане на ниски-цени на тока и на работната мощ, а би трябвало да мисли и да влага в софтуерното възобновяване на мощностите и на активността за по-висока успеваемост на енергийното ползване и по-този метод да усъвършенства разноските си.

Нищо такова не се случи - първо в страната ни пристигнаха най-голямата италианска енергийна компания ENEL и немската E.oN и след няколко години работа откриха бизнессредата в страната ни толкоз отровна, че бързо-бързо се изнесоха, продавайки поректите си. Междувременно американската AES построи Топлоелектрическа централа " Марица Изток 1 ", в този момент Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " - най- модерната и ефикасна центала у нас и в регона. А друга американска компания - КонтурГлобал, закупи плана от ENEL и продължи с модернизацията и ръководи Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 " - втората най-модерна и ефикасна термична централа в страната.

Въпроси, които чакат отговор

Вместо да прихванат нещо и да спомагат за прехвърлянето на добите практики и измежду българските компании, нашенските работодателски организации избраха борбата. Вече четири години те непрекъснато нападат двете централи и всяко по-модерно произвеждане на електрическа сила в страната - ВЕИ и други И се пробват да убедят обществото, че претекстовете им са надали не алтруистични - цените на тези поризводства били високи и това намалявало конкурентноспособността на българската стопанска система. Това изказване поражда няколко разумни въпроса:

1. Защо четиримата предприемачи се жалват в ролята си на физически лица? А в това време прокарват концепцията, че съставляват ползите на огромни общности, даже надхвърлящи рамките на представляваните от тях организации?

2. Какво тъкмо желае четворката - страната да принуди двата най-модерни ТЕЦ-а в страната да работят на загуба, да ги затвори, да изгони американските вложители, да национализира двете енергийни предприятия или нещо друго?

3. Кой е споделил, че енергетиката не е бизнес и българската стопанска система се изчерпва единствено с фабриките за медикаменти, металургичните компании, химическите предприятия и така нататък? Конкурентноспособността на българската стопанска система не включва ли също по този начин финансовото здраве и конкурентноспособноста на енергийните ни предпирятия - държавни и частни?

4. На каква база четиримата предприемачи дефинират цените на двете американски централи като доста високи? Логично би било базата да са цените на европейските тържища.
Ето по какъв начин сотят обаче нещата в този случай: по отношение на еворпейските тържища междинната цена на тока в България е най-ниска. При преференциална цена 134 лева за мегаватчас цената на Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " е към ннивата на цените за пикова сила - 58 - 62 евро на мегаватчас и малко над базовата цена от 53 - 56 евро на мегаватчас на тържищата за Германия, Франция, Швейцария и Австрия. При преференциална цена 93, 79 лв. за мегаватчас Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 " е много под базовата цена на тези тържища. Т.е. спрямо европейските цени двете централи създават изцяло конкурентен ток. Справка: https://www.epexspot.com/en/.

5. Ще дават четиримата жалещи се предприемачи информация какви вложения са създали през последните пет години в нови технологии и за повишение на енергийната успеваемост в предприятията им, с цел да не са толкоз подвластни от измененията в цените на тока?

6. Тази тъжба на четиримата предприемачи значи ли, че желаят омбудсманът да предложи преустановяване на силата на деяние на Закона за споразуменията и договорите?
Защо в тази ситуация с двете " американски " централи има изцяло постоянни, настоящи контракти, които и двете страни - американските вложители и българската страна, съответно НЕК, са длъжни да извършват. Ако обилни промени в средата за бизнес - в тази ситуация либерализацията на пазара, постановат известни промени, до тях би могло да се стигне само по пътя на договаряния с фирмите притежатели и банките кредитори, тъй че да се реализира компромисно решение, което да не ощетява нито една от страните, в това число вложителите. Всичко друго би било тежък репутационен удар против страната ни и отлив на външни вложения от българската стопанска система.

7. Като представители на бизнеса четиримата жалбоподатели не считат ли, че при направени вложения би трябвало да се обезпечи възвращаемост на инвестиции капитал - това е простата логичност на сполучливия бизнес - възвращаемост + избрана облага. Нима те не ползват този принцип в личните си бизнес планове?

8. И НАЙ-ВАЖНИЯТ ВЪПРОС: Дали не се крият персонални претекстове и избрани стопански ползи за придобиване на активите на двете " американски " централи зад засилващите се офанзиви против тях от страна на четирите работодателски организации и персонално на техните шефове?
Припомняме, че преди към две години имаше намерено писмо-декларация на същите работодателски организации, в което те предложиха страната да изкупи ТЕЦ-овете " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", след което да ги продаде на различен вложител, който проявявал интерес към тях. Според слуховете, които се носят от този момент в енергийните среди и измежду политичееските и икономическите наблюдаващи, непознатият вложител е офшорна компания, свързавана с мастит предприемач, медиен необут и народен представител от Движение за права и свободи.

Надяваме се да получим отговори на поставените въпроси. Защото при такава интензивност и огресивност на офанзивите против бизнеса на две задгранични компании от работодателските организации дължат най-малко това на обществото - съответни и ясни отговори за същинските аргументи на вендетата им против бизнеса на AES и КонтурГлобал в България. Информационният портал 3e-news.net е подготвен да разгласява всички отзиви и мнения по тематиката.

С цялостния текст на жалбата можете да се запознаете ТУК.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР