Шефът на Националния пандемичен комитет дава изявление след първото заседание

...
Шефът на Националния пандемичен комитет дава изявление след първото заседание
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Шефът на Пандемичния комитет с коментар след първото заседание: Намаляват карантината на 10 дни - НА ЖИВО

Шефът на Националния пандемичен комитет дава изказване след първото съвещание на Националния пандемичен комитет.

Членовете се събраха в 15 часа, чака се да стане ясно дали ще се стягат ограниченията у нас по отношение на Омикрон и предстоящата в международен мащаб нова вълна на COVID-19.

Комитетът бе образуван преди дни от министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова. Неговата задача е да проучва и координира дейностите по осъществяването и контрола на въведените в страната противоепидемични ограничения. Той се оглавява от заместник-министър доцент Георги Йорданов.

В състава на комитета влизат представители на управлението на здравното министерство, основният държавен здравен контрольор, представители на районните здравни инспекции и на незабавната здравна помощ.

Йорданов уточни, че се цели броя на имунизираните да нарастне доста. Новият вариант циркулира и след децата и това е обвързвано с присъственото образование на децата. Родителите желаят да вървят на работа. Но, когато на детето му сълзят очите, кашля, киха, има температура, родителят би трябвало да бъде обществено виновен и да спре детето. Без обществено въздържание няма да успеем да преборим болестта сподели шефът на пандемичния комитет.

Имаше предложение за императивно имунизиране на избрани контингенти, в МО, медицински и обществени служащи, само че ние не можем да посегнем на това, че всеки самичък преценя, съобщи той.

Анализът на протичането на Омикрон е, че минава по-леко. Ще се понижи карантината на 10 дни, за тези, които са влезнали в карантина. За контактните от 10 на 7 дни. Това ще влезе в действие другата седмица, допусна той.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО Пожарна охрана ПИК TV

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР