Шефът на НАТО предупреждава, че няма да има бърз край на войната в Украйна

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че войната в
Коментари Харесай

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че войната в Украйна може да бъде дълга, тъй като контранастъплението на Киев срещу Русия продължава да носи само незначителни печалби.

Съюзниците на Украйна се опитаха да акцентират върху печалбите от кампанията през последните седмици, но тя продължава от месеци без големи пробиви. Падането ще доведе до промяна на условията на място и възможността Русия отново да се опита да удари украинската енергийна инфраструктура.

„Повечето войни продължават по-дълго, отколкото се очаква, когато започнат за първи път. Затова трябва да се подготвим за дълга война в Украйна“, каза Столтенберг в интервю за германския вестник Berliner Morgenpost, публикувано в неделя.

„Всички желаем бърз мир. Но в същото време трябва да признаем: ако президентът Зеленски и украинците се откажат от битката, страната им вече няма да съществува. Ако президентът Путин и Русия сложат оръжията си, ще имаме мир“, каза шефът на НАТО.

„Най-лесният начин да сложим край на тази война би бил Путин да изтегли войските си“, добави той.

Относно възможността Путин да използва ядрени оръжия в Украйна, Столтенберг каза: „Ядрената реторика на Путин е опасна и безмилостна, но НАТО е подготвен за всяка заплаха и предизвикателство.

„Смисълът на НАТО е да предотврати война – не на последно място ядрена война. Имаме надеждно възпиращо средство.“

 Украински военнослужещи зареждат снаряди в малка реактивна система за залпов изстрел RAK-SA-12 близо до град Бахмут на фронтовата линия. class= Украински военнослужещи зареждат снаряди в малка реактивна система за залпов изстрел RAK-SA-12 близо до град Бахмут на фронтовата линия. София Гатилова/Ройтерс  Украински танкове тренират в района на Чернигов. class= Украински танкове тренират в района на Чернигов. Анатолий Степанов/AFP/Getty Images

Шефът на НАТО повтори, че е въпрос на време Украйна да се присъедини към алианса.

„Украйна ще стане член на НАТО – всички съюзници го казаха ясно“, каза той, добавяйки, че Украйна ще се нуждае от гаранции за безопасност, когато войната приключи, в противен случай „историята може да се повтори“.

Обръщайки се към идеята за възможна ядрена заплаха от страна на руснаците, Столтенберг каза: „Изпратихме ясно послание до Русия: ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се случва. Москва трябва да разбере, че използването на ядрени оръжия е неприемливо.

„Наблюдаваме много внимателно какво прави руската армия. Досега не сме забелязали промени в ядрените сили на Русия, които да ни накарат да реагираме.

Часовникът тиктака

Украйна е постигнала само допълнителни печалби срещу Русия в своята контранастъпление досега и победите са дошли на висока цена.

В петък украинските войски обявиха, че са си върнали село Андриевка, южно от град Бахмут, първото подобно съобщение за превзето селище от няколко седмици.

Часовникът тиктака, за да може Украйна да постигне значителна печалба, като есента носи влошаващо се време и още по-трудни условия за битка.

Висшият генерал на Съединените щати смята, че Украйна има само шест седмици преди променящото се време да попречи на контранастъплението.

„Все още има разумен период от време, около 30 до 45 дни за борба с времето“, каза председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили пред BBC. След това калта и дъждът вероятно ще окажат влияние върху маневреността на бойното поле, каза той.

Украйна обаче сигнализира, че е готова да се бие независимо от времето.

Кирило Буданов, ръководител на военното разузнаване, призна, че контранастъплението се движи по-бавно, отколкото би искал. Отбранителните линии на Русия са добре планирани, каза той, и силно заложени с мини, което прави ситуацията на бойното поле „сложна“.

Но въпреки че студеното време е реалност, която военните не могат да пренебрегнат, „враждебните действия ще продължат, контранастъплението ще продължи“, каза той.

Предстоящите избори в САЩ през 2024 г. също поставиха под съмнение колко още Украйна ще получава подкрепата на един от най-силните си съюзници. НАТО, и по-специално САЩ, предоставиха съществена военна помощ на Украйна, за да подпомогнат нейната борба срещу Русия.

Радина Гигова и Олга Войтович от CNN допринесоха за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР