Шефът на НАП Румен Спецов даде подробности по скандала с

...
Шефът на НАП Румен Спецов даде подробности по скандала с
Коментари Харесай

Говори шефът на НАП Румен Спецов. Какво знае приходната агенция по скандала с магистрала Хемус

Шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов даде детайлности по абсурда с автомагистрала " Хемус " в изявление за Нова. Той отговори и на въпроси, свързани с неговата компания, а също и със заканите за живота му, които получи. 

- По аферата " Автомагистрала Хемус “ и хипотетичното пране на пари в размер на 53 милиона лв., от  прокуратурата обявиха, че Национална агенция за приходите е знаела за огромните прехвърляния, с които са отклонявани милиони за градежа на Лот 5, само че не са уведомили проверяващите. Tака ли е?

- Съвсем не е по този начин по една елементарна причина – ние от Национална агенция за приходите нямаме тази функционалност и тези благоприятни условия да следим в действително време какво се случва в междубанковото трансфериране, както и нямаме алтернатива да знаем по кое време се теглят пари на каса на съответната банка. Там към този момент банковите институции имат техните отговорности да уведомят ДАНС, само че не и Национална агенция за приходите. Национална агенция за приходите научава в хода на инспекции, тогава можем да пожелаваме банкови прехвърляния, само че това е след това.

- Какво знае Национална агенция за приходите по този проблем? Нещо, което ние не знаем?

- Национална агенция за приходите сигурно знае повече от вас, тъй като сме в хода на инспекцията, само че поради данъчно-осигурителната загадка не мога да кажа детайлности.

- Поне имената на банките, от които са теглени тези пари.

- Не.

- Мъжът, арестуван за т.нар.източване на милиони в чували, е бил чиновник на приходната организация – знаете ли освен това за него?

- Познавам го като човек, не сме работили дружно като сътрудници. Но знам кой е.

- Смятате ли, че е кадърен да извърши това, за което е упрекнат.

- Не мога да кажа, не сме били толкоз близки във времето.

- А най-малко в работата си – беше ли добър чиновник на Национална агенция за приходите?

- Не мога да Ви кажа.

- Търси ли Национална агенция за приходите пари от компании, свързани с публични поръчки за Автомагистрала " Хемус “?

- Питате в подробност дали търсим пари – ние търсим дали има нарушавания в данъчното законодателство. Национална агенция за приходите отговоря дотолкоз, доколкото дали се дължат налози, само че с детайлностите се занимават други институции.

- Платени ли са дължимите налози? Вие един път към този момент казахте, че схемата " Автомагистрали " е ощетила бюджета минимум с 20 млн. лв..

- По методите, по които са правени поръчките и заплащанията, има ощетявания, да.

- В какъв размер?

- В този, който казахте. 20 милиона лв.. За този лот.

- А за други – правени ли са сходни сметки?

- Не са правени.

- В началото на работата си казахте, че ще проверявате предпочитано получателите на огромен публичен запас – изпълнителни на публични поръчки. Открихте ли беше нещо?

- Открихме доста неща. Вследствие на всички тези инспекции, които започнахме, се заявиха може би 85 милиона спомагателни, което демонстрира размера. Доста сполучлива акция.  

- Имаше ли компании и изпълнителни на публични поръчки, които са се опитвали в предишното да избегнат данъчни нарушавания?

- Не мога да ви дава отговор поради данъчно-осигурителна загадка.

- Но е имало такива?

- Ще замълча

- Забелязвали ли сте данъчни нарушавания при огромни компании у нас?

- Тази група се следи доста деликатно, има доста значим детайл в детайла, тъй че този вид нарушавания са доста малко.

- В изявление пред румънски публицисти казахте, че Национална агенция за приходите ревизира съветска петролна компания със загуби в България и облаги в офшорни сметки. Как тъкмо наподобява схемата?

- Въпросната компания е от дълго време на българския пазар и в годините в действителност в резултат на избрани пазарни конюнктури в интервала 2008-2015 година регистрира загуби. После има облага, след това отново загуби и вършим всичко допустимо, посредством смяна в метода на мониторинг на самата компания, да забележим за какво се случва това. Защото тези загуби се регистрират, макар продължаващата активност.

- В медиите се появи информация, че става въпрос за " Лукойл " – ще потвърдите ли?

- Не, няма да потвърдя.

- А ще отречете ли?

- Не, няма.

- Но въпросната компания – колкото и да е огромна и колкото и да си мислим, че печели доста, поради разнообразни благоприятни условия е успявала да крие облагата си зад границата. Това ли е схемата?

- И да, и не. Не бива да преглеждаме даден развой единствено откъм неговата облага. Трябва да се регистрират всички детайли на пазарната и индустриалната обстановка. Всичко, което компанията е вложила като финансов запас. Не приказваме за милион-два, а за стотици милиони левове в произвеждане. В хода на самата комерсиална активност, те са подхванали избран метод на осчетоводяване и са употребявали част от други сдружения от обща група, с цел да изнесат облагата отвън България. И ние не споделяме, че това е неприятно. Да си избираш място, където да се облагаш данъчно, само че да кажем, че имаме запаси по метода, по който го вършат.

- Има ли други компании с сходни модели за напредване на облагите?

- Разбира се, че има. Нека да излезем от петролния бранш.

- В кои браншове?

- Нека да не влизаме в елементи.

- 11 600 компании са получили предупредителни писма от Национална агенция за приходите поради нелогично огромни материални ресурси, какво значи това?

- Тези 11 600 компании са натрупали материални ресурси на стойност 9 милиарда лв.. Това значи, че тук - на нашата територия, има налични ресурси за 9 милиарда.

- Запаси под формата на какво?

-Това може да са облекла, обувки, храни, които са налични. В складовете.

- Какво ви съмнява?

- Защо си стоят там. Каква е повода за тези 9 милиарда – за какво не се търгуват, за какво се отича, че са там. Дали зад тази цифра стоят действителни интервенции или са прикрити други интервенции, които се прикриват с този веществен ресурс. Проверяват се прекомерно високи касови наличия - касови наличия над 10 милиарда лв.

- В края на септември имаше случай с задържан данъчен с рушвет – открити ли са други случаи на корупция в приходната организация?

- За страдание, има. Това не е нещо, с което можем да се гордеем, само че вършим всичко допустимо. Ще бъда праволинеен към всеки, който бъде махленски в подобен тип дейности. Има няколко случая на " Дунав мост ". За страдание, те са в характерна дирекция.

- Коя?

- Няма да кажа.

- За какъв брой случая става въпрос?

- От двама, през седем и по този начин нататък.

- Взимане на подкупи?

- Или в този аспект, или в аспект на непочтено държание, или в аспект на извършване не услуги. Извършването на нерегламентирани услуги, също е непочтено държание.

- Подадени ли са всички данъчни заявления на политици и хора, заемащи обществени длъжности  - Вие били ли сте сезирани от КПКОНПИ, че би трябвало да ревизирате хора за нереално съответствие сред приходи и имущество?

- Точно по този начин. Този топ заявления за политиците е дейности на тази комисия. Ако тя открие, тя прави инспекции, уведомява ни и ние вършим спомагателни инспекции. Да, проверявали сме, само че не мога да кажа имената.

- Сега имате ли сигнали?

- На този стадий - не, може би след новия парламент и новите заявления, може и да дойдат.

- Равносметката на Национална агенция за приходите за 2021 – планувана и реализирана събираемост. Много се дава обещание, ще има ли пари?

- Начинът на консумиране не е в компетенцията на Национална агенция за приходите. В компетенцията на Агенцията е да се събират налозите и да се извършва проектът, който ни е заложен. Миналата година беше и доста бурна, и доста сполучлива. Бурна откъм политика и обществени прояви, само че във връзка с фискалния детайл е сполучлива за Национална агенция за приходите. Ние на два пъти си изпълняваме проекта и при последната актуализация ще имаме с 2% повече, което е към 600 милиона лв. допълнително. В годишен аспект за втора година това са над 3 милиарда допълнително, в сравнение с беше заложено за 21 години.  

- Тоест – не знаем какви ще бъдат вашите цели?

- Погледнато историческо обратно, по отношение на новите условия на инфлация и оферти за повишение на предел, проектът, за който Национална агенция за приходите би трябвало да работи, ще е с малко повече – сред 27 и 30 милиарда се чака да бъде за идната година.

- Какъв е процентът на хората, които се издължават правилно? Колко са несъбраните вземания към края на годината? В кои сфери?

- Процентът на доброволното заплащане е доста висок – 90% се заплаща непринудено. Имаме и детайл на забавени заплащания. Тази година имаме да събираме към 500 милиона.

- Общата събираемост – поради Национална агенция за приходите или тъй като хората харчат повече?

- Това е комплекс от фактори, не на последно място е Национална агенция за приходите – методът, по който структурирахме работата, къде и по какъв начин да подходим. Отчита се и това, че икономическият живот не е западнал. По време на пандемията хората не стопираха да използват, а отидоха от дребните огромни хранителни вериги. просто се реалокираха на по-светло място, където налозите бяха съответно платено. всичко това докара до по-висока събираемост.

- Най-грубите нарушавания, които приходната организация е отчела през миналата година?

- Няма съответна сфера, където има най-вече нарушавания. Да, неплащането на Данък добавена стойност, методите на криене на Данък добавена стойност, само че те са в цялата палитра от стопански действия.

- Кои са най-честите опити от страна на данъкоплатците да заобиколят закона?

- Да насочва зов към търговците – България е доста хубаво място да си плащате налозите и най-хубавата страна за доказване на приходи. Добре е да се заплащат налози. 10% са извънредно допустима стойност.

- Няколко персонални въпроса на финала - казахте, че един път към този момент сте получавали закани за живота си. Продължават ли тези закани и до през днешния ден?

- Слава Богу, тази заплаха е отстранена. Нашите служби си свършиха съвършено работата и към настоящия миг няма индикация за нова опасност.

- Имате ли храброст да кажете от кого бяха?

- Това е доста характерна информация, която не би трябвало да се споделя, избирам да остане при специфичните служби, които наблюдават крими контингента.

- Страхувате ли се за живота си?

- Не.

- По проблема с вашата компания, за която се твърдеше, че е трансферирана със отговорности на малоимотен човек – казахте, че ще говорите повече по проблема след изборите. Какво не казахте тогава, което ще кажете в този момент?

- Казусът е моята компания – споделих задоволително доста и като специфичност, и като пояснения, мисля, че не е пристигнал моментът.

- Потърсихте ли по правосъден ред правата си против хората, които Ви нарекоха шарлатанин, лъжец поради проблема към вашата някогашна компания. Има ли такива заведени каузи?

- Не още, тъй като чакам инспекцията, която е осъществена от Прокуратурата да завърши и да съм известен публично, да имам документ.

- В Търговския указател някогашната Ви компания продължава да дължи 1.134 млн. на бюджета. Ще си върнете ли тези пари. Вече като принципал на Национална агенция за приходите ?

- Не е акцентът на тази компания, гоним всички, в това число и тази. Нека да кажа по този начин – когато аз съм имал връзки с тази компания, тя не е била моя.

- Бившата Ви компания?

- Да. Там има толкоз доста подробност, който би трябвало да Ви кажа, само че към този момент съм го споделил. По-добре да приключи инспекцията и да имам формалния документ и ще мога да кажа всичко, което съм заречен.

- Била ли е тази компания трансферирана на малоимотен човек?

- Какво значи малоимотен, вие какъв брой парцела имате?

- Това не е предмет на нашия диалог.

- Аз примерно, в случай че имам един парцел - малоимотен ли съм?

- Има се поради човек, който едва ли би могъл да си я купи.

- Разкриването на компания не се изисква вложения, тъй че това са разнообразни тематики.

- Ще бъдете ли оправдан по тази проблем?

- Аз няма какво да укривам. Каквото има съм споделил и декларирал.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР