Шарл Кост не е чувал Марсилезата в своя чест от

...
Шарл Кост не е чувал Марсилезата в своя чест от
Коментари Харесай

100-годишен шампион ще носи факлата с олимпийския огън в Париж

Шарл Кост не е чувал Марсилезата в своя чест от подиума на Олимпийските игри в Лондон през 1948, само че най-възрастният жив олимпийски медалист на Франция ще има още един миг на популярност, като ще носи факлата с огъня за Олимпиадата в Париж. Кост навършва 100 години в четвъртък и е спечелил златен орден в колоезденето - отборно гонене на писта, дружно с Пиер Адам, Серж Блюсон и Фарнан Деканали.
Прочетете още
Той печели и Гран при на Нациите през 1949, като на трасето от 140 км изпреварва италианеца Фаусто Копи, който е първенец на Обиколките на Франция и Италия.

Златният орден на Кост е в рамка, паралелно до други, които е получил, измежду които и този от президента Венсан Ориол и стои на видно място в жилището му в предградията на Париж.

" Беше огромна чест да получа орден от президента Ориол, само че най-ценният ми е този от Олимпиадата ", сподели Кост пред Ройтерс.

Кост е роден през 1924 - годината, в която Париж за финален път бе хазаин на Летни олимпийски игри.

" Беше дребен подиум, дадоха ни медалите в кутия, не ни ги слагаха на врата по това време ", спомня си той. " Чакахме, само че ни споделиха " Няма да чуете Марсилезата, не можем да намерим плочата ", Това беше приказка за другарство сред народите. Майка ми ми е разказвала, че когато съм бил на 12 години, съм казвал, че ще стана военачалник или олимпийски първенец. Бях най-щастливият колоездач в оня миг ", спомня си Кост.

Игрите са били щастливо бягство за колоездача и останалите спортисти във време, " в което към момента имаше купони за хранителни порции " след Втората международна война.

" Нямаше телевизия, единствената ни цел бе за спечелим златния орден. Бяхме добър тим от другари и представяхме страната си, която едвам от пет години бе освободена ", сподели още ветеранът.

Кост е награден с Почетния легион - най-високата чест във Франция, едвам преди две години. Той би трябвало да носи и факлата с олимпийския огън, само че се опасява от това.

" Имам болки в колената. Ще се опитам да го направя, това е огромна чест. Досега не е имало доста кореспонденти при мен, това е прекрасен подарък за рождения ми ден. Исках да чествам 100-годишнината ми безшумно, което не се случи ", сподели още Шарл Кост, чийто юбилея ще бъде празнуван в кметството на Буа-Коломб.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР