Шарената Балканска черга се спусна и обви село Шишковци -

...
Шарената Балканска черга се спусна и обви село Шишковци -
Коментари Харесай

Шарена Балканска черга обви кюстендилското село Шишковци


Шарената Балканска рогозка се спусна и обви село Шишковци - селото, в което е творил своите прелестни портрети художникът Владимир Димитров-Майстора, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

За седма поредна година в Кюстендилското село се организира фестивал на Балканската рогозка, майсторската скара и домашна ракия, фолклора и занаятите.

„ Балканска рогозка е тук в Шишковци за седма поредна година, тя е тук - колоритна, чакат ни доста хора и забавление. Всяка година ползата към нея се усилва, за кулинарния конкурс тази година вземат участие приятелите ни от град Сурдулица-Сърбия, носят баници, зелници, погачи, от македонския Пробищип идват бабите, които ще покажат по какъв начин се месят тези зелници ”, сподели пред БГНЕС уредникът на фестивала Борислав Крумов. Сдружението му „ Роден край ” е съорганизатор на фестивала взаимно с община Кюстендил и кметство с. Шишковци.

„ Когато тук се събере популацията на Балканите се вижда, че сред нас няма огромна разлика, мелодията е една, само че текстовете са разнообразни поради езиците. Но в завършек на сметка манталитетът на Балканите е един и ние хората можем да бъдем дружно в едно общо европейско семейство без да имаме някакви разлики между тях. Просто тук в Шишковци се събираме, живеем и се веселим дружно, без да имаме никакви проблеми между тях ”, добави Крумов.

По време на тридневният фестивал се показват обичайните за Балканите занаяти, тази година се подчертава на кюстендилската шевица.

„ Въпреки 500-те години иго българката е съумяла да запази шевицата, националната ария и обичайте. Благодарение на дамите се е запазила българската шевица-красива, само че с разнообразни за всеки район на страната знаци. Тук в кюстендилско бялото, аленото, жълтото и зелени цветове са най-често употребяваните ”, сподели Магдалена Боянова.

На фестивала се организират демонстрации като тъкане на стан, грънчарство, разработване на съдове и мебели от ракита, варене на ракия и доста други. Във фолклорната стратегия вземат участие самодейци от цялата страна и посетители от Сърбия и Македония.

По-късно през днешния ден и на следващия ден предстоят демонстрации по авио и ракетомоделизъм, съревнование по рязане на дърва и национални битки.

В селото е живял и творил известният художник Владимир Димитров - Майстора. Той е роден през 1882 година в с. Фролош, идва в с. Шишковци през есента на 1924 година В шишковското поле Майстора сътворява своите портрети на девойки и композици.

„ Ако има парадайс на земята — това е Кюстендилският край със сърце с. Шишковци “ — споделя той в свое писмо. В селото има няколко обекта, свързани с живота и делото на Майстора. През 1972 година е построен центърът с дом-паметник, а през 1982 година се открива и къща-музей на художника. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР