Шапките панамки“ идват от Еквадор. В Европа и Северна Америка

...
Шапките панамки“ идват от Еквадор. В Европа и Северна Америка
Коментари Харесай

Откъде идват шапките „панамки“?

 шапка панамка

Шапките „ панамки “ идват от Еквадор. В Европа и Северна Америка шапките „ панамки “ се появили при започване на XIX век: наричали се по този начин, тъй като експортирани от снабдители, основани в Панама.

В Англия панамката била определена от кралското семейство в качеството си на идеална шапка за лятото и доста бързо станала неизменим аксесоар за спортни мероприятия и обществени срещи навън. Когато през 1901 година умряла кралица Виктория, в нейна чест към панамките била добавена черна лента.

В Северна и Южна Америка тези шапки станали детайл от общоприетите познавач облекла на ората, строящи Панамския канал. През 1906 строителството посетил президентът на Съединени американски щати Теодор Рузвелт и се снимал с панамка. Успехът на панамката бил гарантиран.

Произходът на шапките е доста античен: при разкопки край беговете на Eквадор археолозиете намерили керамични статуетки (4000 година преди н. е.) със занимателни шапки на главите. Някои учени допускат, че тъкачните умения, нужни за изработката на панамките, били признати от полинезийските туземци, които, както е известно, тъчали ленена тъкан.

Първите испанци били толкоз шокирани от прозрачността на материала, че откровено вярвали, че пред тях е кожа на върколак. Историята на актуалните шапки датира от XVI век. Днешните панамки се вършат от текстилни нишки, получени от триметрови панамски палми на име jipijapa или toquilla. Произвеждат се главно в град Куенка, а най-красивите мостри са от градовете Монтекристи и Библиан.

Времето належащо за правенето на една или друга панамка може да се разграничава значително. Реколтата от toquilla се събира единствено пет дни в месеца, в интервала на последното тримесечие на луната, когато палмовото влакно съдържа по-малко вода и е по-лесно за тъкан.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР