Шансовете на чешкия премиер Андрей Бабиш да състави правителство на

...
Шансовете на чешкия премиер Андрей Бабиш да състави правителство на
Коментари Харесай

Чешкият премиер не успява да състави правителство на малцинството

Шансовете на чешкия министър председател Андрей Бабиш да сформира държавно управление на болшинството се чака да намалеят мощно през днешния ден, защото Чешката социалдемократическа партия най-вероятно публично ще приключи договарянията за ръководеща коалиция. Това покачва риска от предварителни избори, съобщи Ройтерс.

Снощи договарянията сред партията на Бабиш "Действие на недоволните жители " (АНО), която на изборите през октомври завоюва три пъти повече гласове от идната политическа мощ, се провалиха заради спор за министерства. За през днешния ден следобяд беше планувано съвещание на управлението на социалдемократите. Председателят на партията Ян Хамачек сподели, че ще предложи договарянията с АНО да бъдат прекъснати.

Това ще остави Бабиш към този момент без нито един действителен сътрудник в ръководството, отбелязва Ройтерс. Повечето партии отхвърлят да влизат в коалиция с милиардера, тъй като против него има обвинявания, че е придобил по противозаконен метод 2 милиона евро от фондовете на Европейски Съюз. Бабиш отхвърля да е правил нещо неправилно и отхвърли да подаде оставка като министър председател, както желаеха множеството партии, напомня организацията. Той нееднократно е казвал, че пожеланият от него вид е еднопартийно ръководство.

Бабиш разгласи, че ще изиска среща с президента Милош Земан, евентуално през новата седмица, на която да се разиска въпросът за по-нататъшния ход на образуването на ръководство. Възможно е той да се опре на комунистите и крайнодясната евроскептична партия "Свобода и директна народна власт " за обезпечаване на поддръжка без присъединяване в ръководството, само че някои представители на АНО са срещу, изключително поради втората партия. Антиислямската "Свобода и директна народна власт " е неприемлива и за всички останали партии, показва Ройтерс.

През януари първият опит на Бабиш да сформира държавно управление на малцинството беше несполучлив, тъй като не получи избор на доверие. Така от този момент държавното управление му ръководи единствено в качеството на длъжностен кабинет. На изборите през октомври АНО завоюва 78 места в 200-местната долна камара. Тогава парламентарно посланичество завоюваха рекордните девет партии.

Провалът на договарянията за държавно управление покачва вероятността за предварителни избори, въпреки че президентът Земан неведнъж е отхвърлял подобен вид и съобщи, че ще даде време на Бабиш да опита още веднъж да сформира държавно управление. За предварителни избори е нужна поддръжка от три пети от депутатите. Тя обаче може да се окаже мъчно да се събере, особно в случай че извънситемната групировка АНО продължава да има безапелационна преднина в социологическите изследвания. Партията завоюва изборите с обещания да се бори с корупцията и да ръководи с бизнес метод.

Преизбраният през януари Земан остана съдружник на Бабиш. Двамата обаче имаха разлики по някои външнополитически въпроси като решението на държавното управление да изгони съветски дипломати поради случая "Скрипал ".

Самият Бабиш позволява предварителните избори в оповестено през днешния ден изявление за чешкия вестник "Право " като вероятен вид, съобщи Асошиейтед прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР