Сграда с историческа стойност в Ябланица, в която Васил Левски

...
Сграда с историческа стойност в Ябланица, в която Васил Левски
Коментари Харесай

Историческа къща в Ябланица е оставена да се саморазрушава

Сграда с историческа стойност в Ябланица, в която Васил Левски е основал революционен комитет, се разрушава. Паметникът на културата от локално значение е дарен преди години с концепцията къщата да се трансформира в музей.

Ябланица, Своге

Семейство Павлови подаряват къщата на читалището в Ябланица през 2008 година. Две години по -късно те изплащат и втория етаж от къщата от своя родственик за 7000 лева и подаряват и него. Условието е постройката да бъде превърната в музей, поради богатата история с която е наситена.
Маргарита Павлова: Това ще бъде едно положително за Ябланица за историята на Ябланица и за поколенията след нас. Васил Левски е основал революционен комитет през 1971-а, 3пъти е отсядал в дюкянските пространства. Димитър Общи е отсядал, дори тук е желал да убие дякон Паисий.
Генерал Гурко и щабът му също са отсядали в двра на историческата къща. През 2015-та година тя е оповестена за монумент на културата от локално значение. През всичките години Маргарита и брачният партньор и се пробват да намерят отговор за какво от читалището и от общината като се изключи че не извършват желанието на донорите, и не поддържат къщата. Председател на читалището сега е Венка Георгиева, тя е брачна половинка на кмета на Ябланица Иван Цанков. Тя не пожела да застане пред камерата ни, тъй като е на този пост от две години. Обясни, че нямат средства за превръщането на къщата в музей и упълномощи секретаря на читалището да приказва с нас.
Христо Василев Христов: Ние нямаме пари за активност, камо ли за някакъв ремонт да изпълняваме ремонт на къщата. Сега това би трябвало да го направи общината, в този момент те смениха кметовете.
Поискахме от Венка Георгиева да беседваме с нейният брачен партньор - кмета на Ябланица, само че тя не ни спомага, тъй като имал доста високо кръвно. Нейният предходник на поста обаче е безапелационен, че е въпрос на предпочитание да се намерят пари за емблематичната за града постройка.
Владимир Василев: Спокойно може и от дарения на жители, от общинска администрация, по 200 лв. от изявите на ансамблите.
Желание от страна на настоящето управление обаче няма. Нещо повече, предишния месец те даже изпращат нотариална покана за повреждане на дарението, тъй като не могат да изпълнят желанието на донорите.

Толкова сме разочаровани и афектирани най-много!

Разочарованието на семейство Павлови е толкоз огромно, че те на всяка годишнина на Апостола, те сервират венец с надпис „ Надежда всяка тука оставете! “
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР