Сезонът на полените е мъчителен за много хора. Докато всички

...
Сезонът на полените е мъчителен за много хора. Докато всички
Коментари Харесай

Билки срещу сенна хрема

Сезонът на полените е непосилен за доста хора. Докато всички останали се любуват на топлите дни и разходките на открито, те се борят с течащият нос и сълзящите очи. Лечението с антихистамини ненапълно се оправя с тези признаци, само че провокира апатия, отмалялост и унесеност. Но съществуват и билки, които по натурален метод могат да облекчат сезонните алергии.

Известна с противоалергичните си свойства е и копривата. Чаят от билката, одобряван дълготрайно, възстановява реакцията на имунната система и се употребява за профилактика на астмата и сенната хрема. Достатъчно е да се изпиват 2 чаени чаши от него в най-рисковите месеци – април и май.

Гинко билоба и Пикногенола (екстракт от средиземноморски бор) са известни със мощната си антиоксидантна интензивност, с това, че усъвършенстват кръвообръщението и работата на имунната система. Освен това обаче предотвратяват освобождението на хистамин, които предизвиква възпалителната реакция.

Но какво може да бъде най-ефективно, в случай че сенната хрема към този момент е в ход? Тестовете с билката чобанка демонстрират удивителни резултати. Установено е, корените на растението съдържат веществото петасин, което работи сходно на най-използваните антихистаминови лекарства, само че с доста по-дълготраен резултат и без да предизвиква унесеност. Чобанката пораства и у нас и елементарно може да се откри по билковите аптеки.

Шипката съдържа висока доза витамин С и биофлавоноиди – композиция, която възстановява имунният отговор на организма при среща с алергизиращите полени. Установено, че страдащите от сенна хрема страдат от дефицит на тези вещестества, без да е ясно, дали това е причина или разследване на болестта. Едно обаче е несъмнено – постоянната приложимост на шипки под формата на чай или сушени плодове е ефикасна отбрана против неприятните признаци.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР