Северномакедонските певци Дац и Александър сътвориха своеобразна закачка с България

...
Северномакедонските певци Дац и Александър сътвориха своеобразна закачка с България
Коментари Харесай

Северномакедонски певци пишат на Борисов на македонски, той им отговаря на български

Северномакедонските артисти Дац и Александър сътвориха самобитна задявка с България и премиера Бойко Борисов. Днес двавата реализатори, нашумели с кавъра си " Корона довиждане " пуснаха своя версия на българската остаряла градска ария " Целувката на Ана ", озаглавена " Любовен паспорт ".

В своя Фейсбук профила си Дац се обръща непосредствено към българския министър-председател Бойко Борисов в типичния за него комичен жанр:

" Господин Борисов, пиша ви на моя език, тъй като знам, че се разбираме добре и за двата езика нямаме потребност от преводач. За нас най-близкият комшия е като родственик . При него вървиш за помощ когато и да е, а той прави същото, когато има потребност от нещо. Дали ти би трябвало захар, брашно, самун, клещи, да се придвижи нещо..., на помощ идва първият комшия ".

Песента " Целувката на Ана " е изпята в оригинал на български и нейното обръщение към Борисов, както самите създатели пишат, е: " Да не позволим да търсим помощ от съседите на другите етажи, тъй като те към този момент имат своя първи комшия ".



Малко по-късно Бойко Борисов им отговори задочно от своята Facebook страница.

" Дац & Александар, благодаря за поздрава! В тези нелеки времена е значимо да се поддържаме. Точно както през годините ние постоянно сме го правили за нашия първи и непосредствен комшия! И тъкмо тъй като сме най-близки не би трябвало да позволяваме да се отдалечим. Приятелството сред нас е мощно. А най-силните връзки са най-емоционални . Но това не значи, че би трябвало да се отмятаме от обещанията си и да се наскърбяваме. Като другари би трябвало да сме почтени един към различен. Така ще продължим напред. Ако се инатим, проблемите ще останат ", написа българският министър председател.



И до момента в който артистите се пробват да стопят ледовете с България с смешки и песни, северномакедонският президент Стево Пендаровски е все по този начин корав.

" Твърдението, че до през вчерашния ден сме били етнически българи, е безспорна нелепост ", съобщи Пендаровски в изявление за Euobserver. То бе безапелационен, че няма да има полемика нито за македонския език, нито за идентичността, както и за това, че македонците са били българи до 1945г., оповестява порталът " Плусинфо ", представен от сръбската телевизия РТС.

Пендаровски декларира в изявление за Euobserver, че македонският език е дирек на македонската еднаквост. Той споделя, че не е загадка, че македонският език е бил кодифицирн през 1945 година, само че е реалност, че става дума за характерен език , сходен на българския, само че той не е, нито в миналото е бил български. За него е без съображение изказванието на България, че цялата македонска история до 1945г. е била българска и всичко от десети век до 1945г. е било българско.

" Те споделят, че етническите македонци съществуват, само че една заран през 1944г. са се събудили и са споделили: " Аха, ние сме в действителност етнически македонци, а до през вчерашния ден бяхме етнически българи ", изяснява президентът Пендаровски и прибавя, че това е " безспорна историческа нелепост ". За българското изказване, че македонският език и еднаквост не са съществували до 2 септември 1944г. и тяхното образуване е част от всеобхватно образуване на обособена небългарска еднаквост за спиране на връзките сред популацията на територията на днешна Северна Македония и България, Пендаровски сподели, че не може да се одобри полемика по този въпрос.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР