Севернокорейският ръководител Ким Чен-ун посети мащабно учение на силите за

...
Севернокорейският ръководител Ким Чен-ун посети мащабно учение на силите за
Коментари Харесай

Пхенян се готви за война

Севернокорейският началник Ким Чен-ун посети огромно обучение на силите за противовъздушна защита (ПВО) и съобщи, че страната се готви за боен спор. Агресивната реторика от Пхенян прозвуча в миг, когато Съединени американски щати, в противен случай, демонстрират подготвеност за отстъпки с вярата КНДР да откликне на предлагането за нов разговор.

В Северна Корея протича обучение на Противовъздушна отбрана, включващо стоварване на десант. В понеделник маневрите бяха посетени персонално от Ким Чен-ун. Той даде висока оценка за подготовката на военните и въобще остана удовлетворен от видяното, осведоми Корейската централна телеграфна организация (КЦТА).

В чужбина обаче притегли внимание не самото обучение, нито фактът, че на тях участва Ким Чен-ун, а изказванията, направени от него на място. Севернокорейският водач два пъти загатна думата " война ": сподели, че е належащо " да се усъвършенства подготовката на Корейската национална войска за война ", и че маневрите би трябвало да се организират в " сурови, имитиращи война условия ".

Изявлението на Ким Чен-ун бе направено ден след значима помирителна стъпка от страна на Съединени американски щати и Южна Корея. Шефът на Пентагона Марк Еспър и южнокорейският министър на защитата Джон Кьон-ду преговаряха на 17 ноември в столицата на Тайланд - Банкок. След срещата те обявиха, че взаимното военновъздушно обучение " Виджилант ейс " /Vigilant Ace/, протичащо всекидневно през ноември-декември, се отсрочва. " Не преглеждам това като отстъпка, а като жест на благосклонност от страна на Съединени американски щати и Република Корея, целящ да бъдат основани условия за спокойно споразумяване ", сподели Еспър. Той изрази вяра, че КНДР ще отвърне с някакъв собствен жест на благосклонност.

" Виджилант ейс " заемат особено място в серията взаимни учения, провеждани всяка година от Съединени американски щати и Южна Корея. Например поради представителния брой участници (рекордът беше подложен през 2017 година с 12 000 военни) и употребяваните стотици единици техника. И най-важното: в сюжета на " Виджилант ейс " непосредствено се изреждат стъпките при прекачване на бойните дейности на територията на евентуалния съперник. Учението обичайно се посреща с шумни митинги от КНДР. Севернокорейската войска провежда ответни маневри. Точно те бяха посетени от Ким Чен-ун.

Миналата година Съединени американски щати анулираха " Виджилант ейс ". Защото през ноември-декември във Вашингтон и Пхенян заседаваше американско-севернокорейската работна група за денуклеаризация на Корейския полуостров, чието основаване бе контрактувано от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и Ким Чен-ун. Но срещите не доведоха до никакви пробиви. А тази есен американско-севернокорейските договаряния стигнаха напряко до задънена улица. През септември пратеници на двете страни се схванаха за среща на неутрална територия, в Швеция, само че тя завърши с неуспех. Делегацията на КНДР напусна договарянията и заяви, че американците въобще не са предложили изчерпателен дневен ред. Ким Чен-ун даде на Вашингтон период до края на годината, с цел да се приготви за договаряния.

През последните дни обаче Съединени американски щати очевидно поставят старания да намерят общ език с КНДР. КЦТА твърди, че на 14 ноември специфичният делегат на Съединени американски щати за Северна Корея Стивън Бигън е предал предложение за договаряния на Пхенян. А на 17 ноември Тръмп повтори в Туитър апела към КНДР час по-скоро да подписа съглашение за денуклеаризация.

Той разяснява известие на КЦТА, издържано в духа на нормалните мнения на севернокорейската агитация. В текста демократът Джо Байдън бе наименуван " лудо куче ", заслужаващо " да бъде пребито с сопа ". Потенциалният кандидат-президент бе разгневил КНДР, обещавайки в своя тирада " да не се церемони с диктаторите, както прави Тръмп ".

" Господин ръководител (на Северна Корея, бел. на изданието), Джо Байдън може да е задремал и доста ленив, само че не е " лудо куче ". Той в действителност е нещо по-добро, само че аз единствен мога да ви заведа там, където е редно да бъдете. Вие би трябвало да действате бързо, да извършите съглашението. До скоро виждане! ", написа американският президент.

Независимо от обичайна си войнствена реторика Северна Корея оставя отворена вратата за разговор, счита Константин Асмолов, водещ теоретичен помощник от Центъра за корейски проучвания в Института за Далечния изток към РАН. Според него Ким Чен-ун даже да би желал да анулира учението на Противовъздушна отбрана, просто не би сварил да го стори, защото американците са отсрочили " Виджилант ейс " много изненадващо, броени дни преди то да стартира.

" Ако севернокорейците бяха тръгнали към отвод от разговора със Съединени американски щати, биха се изказали по въпроса тъкмо, ребром. Засега позицията на КНДР остава същата и е ясна: чакаме до края на годината. Ким Чен-ун освен изчаква Съединени американски щати да формулират позицията си. Той се надява до края на годината почти да се избистри дали Тръмп ще бъде избран отново или не. Ако се разбере, че получава нов мандат, разговорът ще продължи. Ако не - какъв е смисълът за Северна Корея да договаря нещо с президент, който си отпътува? ", разяснява специалистът за " Независимая газета ".

Генадий Петров, " Независимая газета " / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР