Северноатлантическият съвет проведе по искане на България и още 7

...
Северноатлантическият съвет проведе по искане на България и още 7
Коментари Харесай

НАТО се съгласи да започнат консултации по чл. 4 от договора

Северноатлантическият съвет организира по искане на България и още 7 страни незабавни съвещания по член 4-ти от контракта на НАТО. Това става при опасност за териториалната целокупност или сигурността на страна член на Алианса, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Той добави, че Пактът е задействал отбранителните си проекти, даващи право на военното командване да прави разполагане и пренасяне на негови сили.

Като напомни, че Пактът доста е укрепил силите си на югоизточния фланг, Столтенберг добави:

" Ние ще увеличим в допълнение и сега усилваме наличието си в източната част на Алианса. Днес активирахме проектите си за отбрана, които дават на нашето военно командване повече власт за напредване на силите, както и да ги разпростират, където е належащо. Това, несъмнено, може да е част от отговора на силите на НАТО.

" Ние не търсим спор, а желаеме да предотвратим офанзива против съюзническите страни ", акцентира той. Генералният секретар заяви, че на следващия ден ще има изключителна виртуална среща на върха на Пакта, в която са поканени да вземат участие Швеция и Финландия.

Столтенберг дефинира дейностите на Русия като " безразсъдни " и добави, че съветската върхушка ще носи цялостната отговорност за тях:
" Това е преднамерена, невъзмутима и дълго планувана инвазия. Въпреки купищата неистини, опровержения и дезинформация, желанията на Кремъл са ясни и забележими за света. Руската върхушка носи цялостната отговорност за безразсъдните дейности и изгубените животи ".

Генералният секретар на НАТО предизвести:

" Сега Русия е изправена пред сурова цена и последици, наложени от цялата интернационална общественост. Целта на Кремъл е да бъдат възобновени неговите сфери на въздействие, да бъдат раздрани световните правила, които ни осигуряваха сигурност десетилетия наред и унищожени нашите полезности. Това е новото обикновено за нашата сигурност. Мирът не може да се приема за даденост. Свободата и демокрацията се оспорват от властническите режими. Стратегическата конкуренция набира скорост ".

След към 2 часа стартира изключителното съвещание на европейските водачи, на което се чака те да дадат зелена светлина на новия пакет от наказания против Русия.

НАТО задейства отбранителните си проекти, даващи пълномощия на висшия главнокомандващ Тод Уолтърс да прави разполагане и пренасяне на сили на Алианса, заяви генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг. Като напомни, че Пактът доста е укрепил силите си на югоизточния фланг, Столтенберг добави:

" Ние ще увеличим в допълнение и сега усилваме наличието си в източната част на Алианса. Днес активирахме проектите си за отбрана, които дават на нашето военно командване повече власт за напредване на силите, както и да ги разпростират, където е належащо. Това, несъмнено, може да е част от отговора на силите на НАТО ".

Столтенберг добави, че това, което Алиансът прави, е защитно и премерено. Ние не търсим спор, а желаеме да предотвратим офанзива против съюзническите страни, акцентира той. Генералният секретар заяви, че на следващия ден ще има изключителна виртуална среща на върха на Пакта. В нея са поканени да вземат участие Швеция и Финландия, които не са негови членки.

Той сподели още, че на следващия ден ще има изключителна виртуална среща на върха на съюзническите страни.

Стана ясно също, че войски на Пакта няма да бъдат изпратени в Украйна.

По-рано през днешния ден и Полша изиска активирането на член 4. Варшава покачва бойната подготвеност на силите си. Военният министър акцентира, че това е общоприета процедура в сходни обстановки.

Президентът на Литва Гитанас Науседа разгласи изключително състояние и изпрати армията да охранява границите.

Словакия изпраща до 1 500 военни на границата с Украйна. Страната е подготвена да отвори и още гранични пунктове, с цел да посрещне предстоящата бежанска вълна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР