Северната част от Великата китайска стена не е построена за

...
Северната част от Великата китайска стена не е построена за
Коментари Харесай

Част от Великата китайска стена не е била построена за война, а за контрол на населението

Северната част от Великата китайска стена не е издигната за прекъсване на настъпващи армии , а по-скоро за следене придвижването на цивилните жители , разгласи израелски археолог, представен от Агенция Франс Прес.

Когато археолози за първи път изцяло картографирали 740-километровата Северна линия на Велика китайска стена, техните о ткрития оспорили предходни догатки.

" Преди нашето изследване доста хора смятаха, че задачата на стената е била да спре армията на Чингис хан ", сподели Гидеон Шелах-Лави от Еврейския университет в Йерусалим, който управлява двегодишното изследване.

Но Северната линия, която най-вече се намира в Монголия, е с релативно ниска височина и е покрай пътища , което демонстрира, че не е с военни функционалности.

" Нашето умозаключение е, че е била повече за следене или блокиране придвижването на хората и добитъка , може би, с цел да бъдат таксувани ", разясни Шелах-Лави. Той допуска, че може би са търсили по-топлите южни пасбища по време на студа.

Строителството на Великата стена, която е разграничена на сектори с дължина хиляди километри, стартира през III век прочие Хр. и продължа епохи.

Северната линия, също известна като " Стената на Чингис хан ", на името на именития монголски поробител, е издигната сред XI и XIII век.

Шелах-Лави и екипът му от израелски, монголски и американски археолози са употребявали безпилотни самолети, сателитни фотоси с висока резолюция и обичайни археологически принадлежности за изследване на стената и разкриване на артефакти.

Според Шелах-Лави, чиито открития са оповестени в журнала Antiquity, Северната линия като цяло е подценявана от учените през днешния ден.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР