Северната част на Хонконг десетилетия наред можеше да бъде наречена

...
Северната част на Хонконг десетилетия наред можеше да бъде наречена
Коментари Харесай

Историята на най-гъсто населения град в историята

Северната част на Хонконг десетилетия наред можеше да бъде наречена най-гъсто обитаемото място на света. От 1950 до 1994 година над 33 000 души са населявали и са работили в тогавашния крепостен град Каулун.

Самият той съставлява голям комплекс от свързани между тях 300 здания, превръщащи града в един общ голям блок. Разположен сред Китай и Хонконг, градът става прочут през предишния век с имиджа си на място, където законите не се съблюдават, а проведената престъпност управлява бизнеса там.

През тези няколко десетилетия тогавашното китайско военно барикада се трансформира в град, побран на едно място в няколкостотин високи здания. Местните поданици стартират да обитават Каулун при започване на 20-ти век, като след Втората международна война голяма вълна от китайци се преселва в Хонконг.

 Каулун през 1975 година
Източник:

Каулун през 1975 година

Това води до изострен дефицит на жилищата. В отговор на търсенето лека-полека локалните бизнесмени се захващат с построяването на нови многоетажни здания, които да приютят хората.

Строителството се развива бързо, без авансово обмисляне и без регулации. Единственото възприето ограничаване е постройките да не бъдат по-високи от 13-14 етажа поради намиращото се наоколо летище.

В пика на заселването в Каулун над 33 000 души живеят на повърхност от близо 26 декара. Тогава градът е възприеман като най-гъсто обитаемото място на Земята.

 И през 1989 година
Източник:

И през 1989 година

Между 50-те и 70-те години градът импровизирано е ръководен от китайската мафия, наречена Триад. Така Каулун се възприема най-много като парадайс за проституцията, залаганията и опиатите.

Въпреки че през 80-те години престъпността там към този момент е доста лимитирана, управляващите в Китай и Хонконг вземат решение, че е време той да бъде отстранен.

Така през 1987 година е взето решение всички 33 000 души, живеещи в Каулун, да бъдат преместени. В рамките на 5 години градът остава без поданици, а през 1993 година стартира и неговото срутване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР