Смятате ли, че компаниите в България могат да бъдат социално

...
Смятате ли, че компаниите в България могат да бъдат социално
Коментари Харесай

Организацията, която предизвиква бизнесите у нас да влязат в една по-необичайна роля

Смятате ли, че фирмите в България могат да бъдат обществено ангажирани и да бъдат мотор на смяна, що се отнася до доброволчески дела. Платформата, която 10 години развива доброволческата просвета в България мисли точно така. TimeHeroes приканва фирмите, които считат, че бизнесът би трябвало да се ангажирани със обществено значими дела, да се причислят към проекта Volunteering Matters. Какво съставлява той - отговаря ни Никола Колев, който е Проектният управител във фондацията.

Господин Колев, разкажете ни за корпоративната стратегия по плана? Каква е концепцията на плана? Как се зароди?

Проектът Volunteering Matters е разумно продължение на работата ни с компании. В последните години виждаме засилен интерес към доброволчески начинания от страна на бизнеса. Филиали на корпорации, които отварят офиси в България придвижват тази културата насам, дребни компании се пробват да вместят подобен вид обществени действия в годишния си календар със събития. Както с всяко нещо, и с това като че ли леко закъсняваме с една концепция, само че пък имам вяра, че ще наваксаме бързо. Такава е и задачата на Volunteering Мatters. Тя е единствената по рода си общественост, сплотяваща фирмите, които имат интерес към CSR (Corporate Social Responsibility) и са самодейни в доброволчеството.

Какво ще вършат фирмите, които се ангажират с самодейността - те ли ще оферират доброволчески дела, или ще се включват в такива?

Общността ни е доста, доста млада. Като концепция се зароди много от дълго време, само че едвам през месец октомври 2023-а успяхме публично да обявим старта ѝ. Компаниите, които вземат участие, би трябвало да " подпишат " виртуално манифест, с който дават заричане пред нас и пред чиновниците си, че интензивно ще търсят разновидности да са по-ангажирани със обществено значими дела. Нататък разновидностите за работа са доста. Компаниите сами могат да оферират начинания в поддръжка на дела, в които имат вяра, а посредством контактите ни и платформата, ние също им представяме всевъзможни задачи, в които чиновниците им да се включат.
 Снимка 653599
Източник:

Никола Колев

Ние, екипът на TimeHeroes.org, ще се погрижим да организираме забавни събития, които да приготвят фирмите от общността, а и тези, които към момента не са част от нея, за идните им доброволчески проекти и начинания. Тези събития, или по-скоро срещи, към този момент се случват и ни дават късмет да опознаем основните чиновници в фирмите персонално. Много е потребно да скъсим дистанцията. TimeHeroes постоянно е била посредник сред организации и доброволци, към този момент се трансформира в подобен сред организации и компании.

Time Heroes е най-голямата доброволческа общественост в България. Как една концепция за доброволчество се трансформира в нещо толкоз огромно?

Това изискуем в огромна степен на екипите, които са работили по развиването на платформата преди нас. През годините десетки хора са били част от ядрото на платформата и то с всевъзможни специалности. Дори сега в екипа сме с опит в рекламата, бизнеса, публицистиката... Като на доброволческа задача. В този ред на мисли, всеки екип е оставил след себе си работа, над която всеки идващ надгражда и способства с историите и опита си. Всички работим с огромно предпочитание, а задачата е TimeHeroes да е мястото, за което се сеща човек, като намерения за доброволчество . Има още доста път пред нас, имаме огромни проекти за развиване, следим и нововъведенията от Европа и Съединени американски щати, които ни дават хрумвания и ентусиазъм.

Никола Колев e в TimeHeroes от година и половина на позиция Project Manager. Отговаря най-вече за всички корпоративни партньорства и образуване на събития с доброволчески тиймбилдинги.

Можете ли да ни разкажете за някоя забавна идея, по която работите с някоя компания?

От началото на годината работим най-вече по планирането на тактика и метод, а не по съответни начинания. Изготвяме примерни проекти за интензивности през годината, които да дават отговор на желанията на компанията и чиновниците. Мога да опиша за една предизвикателна задача от месец декември 2023-та . От STADA Bulgaria се свързаха с нас, с цел да координираме присъединяване на чиновниците им в техния STADA Purpose Day. Компанията има офиси в стотици страни и на 7 декември всички чиновници по света подаряват времето си в определени дела на локално равнище. В България ние бяхме сътрудник на Purpose Day и успяхме да организираме пет идентични по дълготрайност и предмет на активност начинания в пет града в България. Успеваемостта ни беше впечатляваща, като над 90% от чиновниците се включиха. Боядисваха и ремонтираха постройките на пет организации, които работят в помощ на подрастващи, на хора с увреждания или деца, лишени от родителска грижа. Получихме страхотна противоположна връзка от чиновниците и организациите.
 Снимка 653609
Източник:

Как се провежда една самодейност за поддръжка? Как се основава задача и всеки ли може да се включи?

TimeHeroes е изцяло безвъзмездна платформа, на която публикуваме стотици дела годишно. Има няколко правила, при които не можем да публикуваме начинания, само че всяко физическо лице или организация с нестопанска цел може да качи своята концепция. След редакция и преценка от наша страна по този начин наречената " задача " се разгласява на TimeHeroes.org. Работата ни с компании обаче е малко по-различна. В по-голямата част от случаите фирмите и техните чиновници желаят самодейността да е координирана от нас и да има тиймбилдинг стойност, което изисква много спомагателна работа и съгласуваност с неправителствената организация, с която си партнираме. Ние можем да поемем организацията по всичко за събитието - концепцията му, цялостната му съгласуваност, превоз, кетъринг, материали, нощувки, в случай че се наложи. Изключително сме гъвкави, а с помощта на тези услуги съумяваме да осигурим в допълнение и скъпо финансиране за активността си. Смели сме в решенията си, гледаме да изпипаме всеки елементи и считаме, че вършим страхотна работа. Звучи малко самохвално, знам, само че досега не сме имали отрицателна противоположна връзка.
 Снимка 653594
Източник:

Имате на 90 000 доброволци, присъединили се в самодейностите ви, които са над 2 000. Как пораснахте толкоз през годините? Кажете, съгласно ваши наблюдения, българите и фирмите стават ли по-отворени към идеите през последните години, или в противен случай?

Тук е значимо да отбележим, че самодейностите не са " наши ". Платформата ни популяризира и оказва помощ на организации да намерят своите доброволци, а растежът е експоненциален. Мисиите са повече, разнообразието им е по-голямо. Често се майтапим в офиса, че задачата ни е всеки човек да взе участие в самодейност най-малко един път годишно, тогава ще сме спокойни. Това е невероятно за реализиране, несъмнено, само че е страхотна и свръхамбициозна цел, която гоним по всевъзможни способи. Освен работата ни с компании и платформата сполучливо развиваме и съревнование за ученическо доброволчество. В него вземат участие подрастващи на всевъзможни възрасти и по този начин се опитваме да запалителен доброволческия пламък измежду желанията на най-младите. Това в действителност са " нашите " дела. Амбицията ни е да работим все по-активно и със студенти, като към този момент сполучливо си сътрудничим с Нов български университет, а имаме запитвания и от други висши учебни заведения.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР