Северна Македония забранява износът на дърва за огрев, пелети, жито

...
Северна Македония забранява износът на дърва за огрев, пелети, жито
Коментари Харесай

Северна Македония ограничава износа на жито, брашно и още ключови продукти

Северна Македония не разрешава износът на дърва за огрев, пелети, жито и брашно, а митата за импорт на олио отпадат до края на годината, оповестяват локалните медии, цитирайки изявление на министърът на стопанската система на страната Крешник Бектеши.

Именно по предложение на Министерството на стопанската система, държавното управление на Северна Македония е взело решението за изключителните ограничения. А те са набелязани, след информацията, че пелетите са поскъпнали фрапантно, което провокира сериозна рецесия. Приетата възбрана за експорт ще важи до края на годината.

На този декор държавното управление е взело решение и за унищожаване на митото за импорт на слънчогледово олио заради нуждата да се поддържа снабдяването на вътрешния пазар и поради повишаването на цените.
 Северна Македония дефинира маржове за главните хранителни артикули
Северна Македония дефинира маржове за главните хранителни артикули

Мерки против инфлацията

През последното десетилетие международният водач в износа на Брашно е Турция. Приходите на страната от износа на брашно и артикули от него са достигнали $22 милиарда. А когато други страни лимитират износа си, това несъмнено е в интерес на Анкара, която го усилва още повече.

През юни държавното управление на Северна Македония разгласи, че лимитира маржовете на продажбите на някои съществени хранителни артикули до края на септември в опит да подтисне покачващата се инфлация.

Скопие лимитира маржовете при продажбите на едро и дребно на самун, захар и слънчогледово олио с 5%, до момента в който маржовете при продажбите на брашно, макарони и спагети от твърда пшеница, локално създаден бял ориз, мляко и яйца са избрани на 10%.

Регулациите ще са в действие от 15 юни до 30 септември, обявиха от северномакедонското държавно управление, като подчертаха, че мярката може да бъде удължена и до края на годината според от пазарните условия.
 Българските претенции към Република Северна Македония влизат в преговорната рамка за Европейски Съюз
Българските претенции към Република Северна Македония влизат в преговорната рамка за Европейски Съюз

Сред тях са историческите противоречиви въпроси, Гоце Делчев, унищожаване на езика на омразата от учебниците и регистриране на българите в Конституцията
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР