Северна Македония и Албания няма да бъдат разделяни при започването

...
Северна Македония и Албания няма да бъдат разделяни при започването
Коментари Харесай

РСМ и Албания няма да бъдат разделяни за начало на преговори за еврочленство

Северна Македония и Албания няма да бъдат разделяни при започването на договаряния за присъединение към Европейски Съюз - това сподели еврокомисарят по разширението Оливер Вархей в Страсбург, където през днешния ден заседава колегиумът на комисарите.

Задължително е да подсигуряваме доверието в Европейски Съюз и да дадем нов живот на процеса за присъединение, в случай че страните членки са направили промените, сподели Вархей.

Той акцентира, че отлагането на договарянията с Албания и Северна Македония има отрицателно въздействие върху това доверие:

„ Затова висящите двустранни въпроси сред България и Северна Македония би трябвало да бъдат решени с безспорен приоритет. И двете страни реализираха промените и дружно извършиха изискванията за започването на договаряния. Затова е от основно значение страните членки да одобряват преговорната рамка, тъй че междуправителствените конференции да стартират допустимо най-бързо, да се надяваме до края на годината “.

Еврокомисар Вархей добави, че е пътувал и до България, и до Северна Македония, където се е срещнал с водачите им и добави, че се надява на тази база да се откри решение.

По-рано на съвещание на комисията по външни работи евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев се разгласи за разделянето на двете страни, започването на договаряния с Албания и акцентира, че България не може да следи дискриминация на хора, които се афишират за българи в западната ни съседка.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР