Северна Корея съобщи за 21 нови смъртни случая от „треска“

...
Северна Корея съобщи за 21 нови смъртни случая от „треска“
Коментари Харесай

Северна Корея, която призна за първи случаи на Covid-19, съобщи за 21 починали

Северна Корея заяви за 21 нови смъртни случая от „ тресчица “ тази заран. Данните на здравните управляващи сочат, че повече от половин милион души са се разболели в цялата страна - единствено два дни, откакто страната удостовери първите си случаи на Ковид-19.

Въпреки че задейства своята „ система за оптимално незабавна карантина “, с цел да забави разпространяването на заболяването измежду неимунизираното си население, Северна Корея регистрира десетки хиляди нови случаи дневно, съобщи Агенция Франс Прес.

Само в петък „ над 174 440 души са имали тресчица, минимум 81 430 са преболедували, и 21 са умряли в страната “, заяви формалната корейска централна новинарска организация.

Северна Корея удостовери в четвъртък, че мощно заразният вид на Omicron е бил открит в столицата Пхенян, като водачът Ким Чен Ун е наредил налагането на локдауни в градове и окръзи в цялата страна.

След две години съвсем цялостен локдаун в страната, поддържан с огромна икономическа цена от началото на пандемията, Пхенян призна, че вирусът е проникнал и в Северна Корея.

„ Броят на лицата с тресчица от края на април до 13 май е над 524 440 “, заяви организацията. Общо умряли са 27 души.

„ Не е мъчно да се допусна, че всички тези случаи на „ тресчица “ в действителност са Ковид, като се има поради цялостната липса на Пхенян да организира проби на популацията “, разяснява Чеонг Сеонг-чанг от института Sejong. Експертът допуска, че действителният брой на инфектираните и умрелите може да бъде по-висок от публично заявените поради многото асимптоматични случаи. Темпът на заразяване пораства доста бързо, добави Сеонг-чанг.

Северна Корея има разпадаща се здравна система – една от най-лошите в света – и й липсват съществени медикаменти и съоръжение, настояват специалисти.

Без ваксини против Ковид, без медикаменти за антивирусно лекуване или потенциал за всеобщо тестване, Северна Корея мъчно ще се оправи с всеобщото огнище на вируса, предизвестяват специалисти.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР