Северен Кипър ще започне възстанови призрачния град Вароша, предаде Ройтерс. 

...
Северен Кипър ще започне възстанови призрачния град Вароша, предаде Ройтерс. 
Коментари Харесай

Северен Кипър ще заселва изоставения курорт Вароша, от който бяха изгонени 30 000 гърци |

Северен Кипър ще стартира възвърне призрачния град Вароша, съобщи Ройтерс. 

Курортът е ненаселен близо 40 години и е неутрална територия след турската инвазия. 

Премиерът на кипърските турци Ерсин Татар съобщи, че възстановяването на Вароша, в този момент злокобна сбирка от изоставени хотели, църкви и резиденции, ще донесе изгоди за търговията и туризма.

Татар не е оповестил краен период за привършване на плана.

Миналата година се организира конференция за правните, политическите и икономическите аспекти на отварянето на Вароша под ръководството на кипърските турци. 

Това решение е в прорез с признатите през 1984 година и 1992 година резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Според тях опитите за заселване, на която и да е част от Вароша от хора, разнообразни от нейните законни поданици, кипърски гърци, са неприемливи. 

След решението Вароша да бъде ръководена от кипърските турци, държавното управление на самообявилата се Севернокипърска турска република стартира повсеместен обзор и оценка на имуществото на града.  Това е част от първия етап по подготовката за неговото отваряне, заселване и възобновяване.

Близо 70% от парцелите във Вароша принадлежат на религиозната фондация на кипърските турци EVKAF, а не на изселените гърци. 

Около 39 000 гърци са били изселени от града през 1974 година след турската инвазия. Отварянето на града под турско ръководство ще разпали отначало спора в разграничената страна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР