Северът прекъсва връзките си с Прищина, пише в заглавие белградският

...
Северът прекъсва връзките си с Прищина, пише в заглавие белградският
Коментари Харесай

Белградски вестник: Северът прекъсва връзките си с Прищина

Северът прекъсва връзките си с Прищина, написа в заглавие белградският вестник " Политика ", отбелязвайки че общините в северно Косово ще бъдат ръководени от краткотрайни органи в системата на Република Сърбия, предава Българска телеграфна агенция.

Около 10 хиляди сърби от Косово тъкмо по обяд през вчерашния ден се събраха на митинг пред постройката на съда и седалището на Европейски Съюз в Косовоска Митровица и с аплодисменти поздравиха решението на четирима кметове от северно Косово да подадат оставки от функционалностите си в системата на Прищина и да пресечен съдействието си и връзката с косовските управляващи, написа " Политика ". Два часа преди началото на митинга кметовете на Косовска Митровица, Зубин поток, Звечан и Лепосавич подписаха декларация за спиране на връзките, съдействието, всички бизнес и институционални връзки с институциите в Прищина поради " антицивилизционните мита ", с които на сърбите в Косово е застрашено правото на живот, лекуване и информиране, само че и поради неоправданото арестуване на жители на северна Митровица и опита за ликвидиране на Милан Радойчич, заместник-председател на Сръбска листа. Председателят на Сръбска листа Горан Ракич съобщи, че с това локалната администрация по прищинската система в четири общини на Северно Косово е прекратила съществуването си. След оставките на кметовете общините в северно Косово ще бъдат ръководени от краткотрайни органи, т.е. от краткотрайни препоръки, които са в системата на Република Сърбия. Насъбралите се на митинга носеха плакати, на които пишеше

" Искаме мир, а не война ", " Сто % такса, нула % самун ", " Стоп на насилието ", " Докога светът ще си затваря очите ". Видими бяха и сръбски флагове. Горан Ракич, който първи приказва на срещата, съобщи, че митата, които вкараха управляващите в Прищина, значат, че сръбските деца на следващия ден няма да имат съществени условия за живот, няма да имат нито самун, нито вода, както и че сърбите ще продължат да стачкуват, до момента в който това решение не се отдръпна. Нов протест ще има през днешния ден по обед, написа изданието.

Европейският парламент в четвъртък, 29 ноември, ще одобри отчет за Сърбия, който ще получи форма на парламентарна резолюция. Един ден по-рно, в сряда, европейските парламентаристи ще проведт финален спор за отчетите за напредъка на Сърбия, Черна гора, Република Македония, Албания и Косово през миналата година, написа вестник " Вечерне новости ".

В отчета за Сърбия акцентът е подложен върху пет области - икономическия напредък, върховенството на закона, медийните свободи, разговорът с Косово и работата на Народното събрание на Сърбия, написа изданието. В текста на отчета за Сърбия, който се отнася за Косово, европейските депутати приканват за осъществяване на до момента постигнатите съглашения в границите на разговора сред Белград и Прищина, при което изключително се упорства за образуване на Съюз на сръбските общини, написа " Вечерне новости ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР