Сестрите Сандра и Карла Клинчеви основават модния бранд за бански

...
Сестрите Сандра и Карла Клинчеви основават модния бранд за бански
Коментари Харесай

Moré Noir: българската следа на световната модна сцена

Сестрите Сандра и Карла Клинчеви основават стилния бранд за бански и плажно облекло през 2016 година Днес облеклата на Moré Noir се продават в бутици в Европа, Съединени американски щати и Дубай. Клинчеви възнамеряват и отварянето на личен физически магазин, който най-вероятно ще бъде в Париж.
Какво прави човек, когато знае, че желае да има личен бизнес, само че не знае какъв да бъде той? В случая на Карла Клинчева потегля в обратна посока. През 2016 година, прясно приключила университета за дизайн и мода Istituto Marangoni в Англия, тя знае, че желае да работи с по-голямата си сестра Сандра, която има богат опит в стилния отрасъл, само че двете нямат ясна визия за артикул. " Не искахме просто да се впуснем в пазар, който е необхватен и е извънредно комплицирано да намериш еднаквост на марката си ", споделя Сандра, която приключва стилния Central Saint Martins в Лондон, a по-късно е фешън редактор в списание " Едно " и Amica.

Идеята за по-нишов артикул се ражда, до момента в който разлистват фешън списание на плаж на Черно море и попадат на нова и бързорастяща ниша в бранша - destinationwear, мода за пътувания до екзотични дестинации. Решават да стартират с бранд за бански и плажни рокли, а името му с изключение на да е красиво, да съдържа отпратка към корените на двете сестри. Така се ражда Мoré Noir, първокласна марка за дамско облекло за плажа.
Роклите са по-търсени от банските Източник: Moré Noir Да създадеш фешън къща
Година по-късно, през 2017 година, Клинчеви към този момент имат подготвени артикули и са в Париж, където демонстрират първата си сбирка. " Прогнозите за сегмента бяха главозамайващи и нямаше пренасищане на пазара, каквото има през днешния ден ", споделя Карла за бързия старт. Дотам стигат след 6 месеца изследване на материи, вероятни производители, тактики.
Реклама
От тогава, а и до през днешния ден двете имат ясно дефинирани функции - Карла се заема с бизнеса, връзката с клиенти, продажбите и организацията на сбирките, а Сандра дава отговор за дизайна на сбирките и всички процеси към производството.

Марката излиза с две дребни сбирки годишно - през януари и юни. " Ние сме млад бранд и не пускаме стотици артикули, както вършат марките от междинен клас. Искаме да има дребна извънредна селекция, която пускаме два пъти годишно ", изяснява концепцията Сандра. Добавя, че в бъдещето си показва Moré Noir с четири годишни сбирки, когато марката излезе от нишата за resortwear, или плажно облекло, и навлезе в общия пазар за дамска мода.
Moré Noir показва по две сбирки плажно облекло годишно Източник: Moré Noir
И до през днешния ден всеки януари и юни Клинчеви отиват с мострите си в Париж, където показват новите си сбирки. " Там вършим срещи с търговците на едро и нови клиенти, след което идва сезонът на поръчките ", разказва процеса Карла. Оттам стартира подготовката за произвеждане, чийто размер се взема решение по отношение на количеството поръчки и прогнозата за крайни клиенти, които ще купят от уеб страницата.
Произведено в България
Всички артикули на марката се създават в малко ателие в София. " Опитахме да работим с няколко заводи в София, за които знаехме, че са най-хубавите на пазара, само че даваха доста недостатъци ", изяснява Сандра. За да няма проблеми с качеството, избират да създават по-малки количества, а в случаите, в които не могат да смогнат с поръчките, работят с още няколко дребни ателиета, които поемат част от работата.
Реклама
Материалите се купуват от висок клас търговци в Европа, като ликрите за банските са главно италиански и испански , а суровата коприна е индийска. Двете настояват, че на пазара доминират азиатски първични материали. " Дори италианската коприна не е напълно италианска, тъй като суровината е от Китай ", споделя Сандра.
От София до Миконос и Дубай
Произведените в София артикули се продават в подбрани бутици в първокласни дестинации. " Понеже значително не можем да отговорим на повече от лимитирано търсене, сега можем да обслужим сред 10 и 20 бутика, според от това какъв брой са огромни ", споделя Карла.
Най-продавани са бялото и черното, описват двете сестри, като останалите цветове се търсят доста по-рядко Източник: Moré Noir
В момента марката участва в към 10 бутика в Барселона, Лондон, Париж, Антиб, Миконос и Съединени американски щати. А в България Moré Noir се предлага в столичния магазин ALL-U-RE на ул. " Съборна ", само че поръчки се одобряват и през уеб страницата, който е другият главен канал на продажби на марката. Най-голям е американският пазар, където се реализират към 70% от продажбите. Около 20% от поръчките са от Англия, а останалите три най-големи пазара са Швеция, Испания и Франция.

Твърдят, че американският пазар е доста по-дружелюбен от европейския, където търговците на едро са по-пресметливи и несъмнено вършат доста по-малки поръчки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР