Сертификатите за ваксиниране са лошо решение за туризма. Доброто решение

...
Сертификатите за ваксиниране са лошо решение за туризма. Доброто решение
Коментари Харесай

Ще ограничат ли пътуванията ваксинационните паспорти?

Сертификатите за имунизиране са неприятно решение за туризма. Доброто решение е всички свободно да пътуват на територията на Европа. Това съобщи в ефира на ръководителят на Института по разбори и оценки в туризма Румен Драганов. Тези документи не се възприемат в огромна част от страните в Европейски Съюз, а Англия уточни, че ще ги употребява единствено като опит - пробно. 

Според него това, което се случва с PCR-тестовете е, че понижават пътуванията. " През предходната година единствено 20% от българите са посетили Гърция спрямо 2019 година и повода е коронавирусът и този тест. За някои той е непреодолима бариера, защото е безценен за едно четиричленно семейство ", акцентира Драганов. 

По думите му, в туризма са срещу тези проби и документи, и отговорност на политиците е да вземат решения за опазване живота и здравето на хората, без да ги тормозят. 

" Има недоумение какво са тези документи, тъй като те нито овластяват някого, нито му дават спомагателни права. Те просто демонстрират дали някой е имунизиран, дали някой е прекарал болестта с избран вид антитела или в избран период има отрицателен или положителен резултат от PCR-тест, респективно може да съблюдава условията да напусне границата или да влезе в някоя страна. Те са просто един документ, не са нещо, от което някой ще черпи права, които по този начин или другояче няма ", коментира Мария Петрова, юрист по здравно право. 

Европейската комисия споделя, че добре би било да се сътвори обединен документ със съответния QR код, с цел да няма спекулации и измами в тази посока. " Мерките, обаче, са нужни на този стадий и документът е едно облекчение да не се спекулира с документите ", акцентира юрист Петрова.

" Не може един PCR да коства толкоз доста пари ", възмути се Румен Драганов. " Ние знаем, че цената му е доста по-ниска - и като материал, и като влагане ", добави той.

Адвокат Петрова също счита, че е доста повишена цената му.  " Категорично не считам, че слагането на условия, които целят да опазят живота и здравето на хората най-малкото с ограничението на разпространението на болестта, могат да спрат някого или да се смятат за отрицателно по отношение на неговите права ", сподели още Петрова. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР