Серията от преврати в Африка вещае несигурност и хаос и

...
Серията от преврати в Африка вещае несигурност и хаос и
Коментари Харесай

Превратите в Африка - несигурност и хаос и за Европа

Серията от преврати в Африка вещае неустановеност и безпорядък и за Европа. В седем страни бяха осъществени преврати в рамките единствено на три години. Една от последните е Нигер.

Там хунтата завзе властта през юли и сложи ултиматум на Париж да изтегли дипломатите си за 48 часа. Президентът Макрон твърдо отхвърли, само че през днешния ден военният режим в Нигер разгласи експулсирането на френския дипломат.

От август 2020 година до момента властта се смени наложително в Мали, Гвинея, Буркина Фасо, Чад, Судан и Нигер. Това е по този начин нареченият Сахел - голяма територия от Атлантика до Червено море, където Франция от години организира задача с хиляди военни, ориентирана против джихадистки групировки.

Последният прелом е отпреди два дни в Габон и това също се счита за удар против Париж и въздействието му във френскоговоряща Африка. Но напрежението е освен сред Франция и някогашните ѝ колонии.

Стабилността на Сахел е значима за цяла Европа, тъй като в случай че регионът пламне се ускорява заплахата от мигрантски потоци и риска от терористични офанзиви на Стария континент. На този декор Москва също има основна роля в борбата за въздействие.

Хиляди наемници на частната военна компания " Вагнер " работят в Африка, а след гибелта на водача ѝ Евгений Пригожин съветският президент Владимир Путин издаде декрет, с който задължи бойците да се закълнат във честност към Русия.

Габон - военната хунта смъкна от власт президента Али Бонго, броени минути откакто беше оповестено, че печели трети мандат. Сложен е завършек на близо 60-годишното ръководство на неговото семейство. Но не това изостри вниманието на света - става дума за последния от поредност преврати в Африка.

" Случилото се там - преди този момент сходен сюжет видяхме в други страни, в това число Мали, Буркина Фасо, Нигер, съвсем по едно и също време. И това са доста неприятни вести, най-малкото тъй като и други черпят хрумвания от тези събития. Както през 2011 година, когато първо пламнаха Тунис и Египет, а по-късно и прилежащите страни ", съобщи Тома Борел, анализатор.

Преди към месец сцените в Нигер бяха такива - антифренски настроения и съветски флагове, военните превзеха властта и безусловно изгониха Франция от страната. Европейският съюз изрази безпокойствие от възходящия брой военни преврати в Африка и разгласи наказания.

" Взехме решение за пакет от наказания, ориентирани против виновните за преврата в Нигер, по образеца на Икономическата общественост на западноафриканските страни. Ще създадем същото по отношение на Габон, както и против всяка друга страна, където наши жители се нуждаят от помощ ", добави Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по сигурността.

Превратите водят до политическа и обществена неустойчивост, изолираност, прекъсване на помощи, които са жизненоважни за бедните африкански страни. Става дума за големи територии - единствено площта на Нигер и прилежащите ѝ Мали и Буркина Фасо е колкото Западна Европа без скандинавските страни.

" Стабилността в района на Сахел е от основна значимост, тъй като е единственият метод да предотвратим мигрантски потоци към Европа и утежняване на терористичната опасност ", добави Петер Сиярто, външен министър на Унгария.

В Африка работят групировки, свързании с " Ал Кайда ", " Ислямска страна " и " Боко Харам ". По данни на Ековас единствено през първата половина на тази година в Западна Африка са осъществени 1000 терористични офанзиви, предизвикали гибелта на 4000 души и разселването на 4,5 милиона души.

Не е ясно и каква ще е ролята на " Вагнер ", за която се счита, че поддържа мрежа от контакти и компании, от които печели милиарди долари. И даже без Пригожин, Кремъл надали би желал да изгуби извоюваните позици в Африка.

" Сигурен съм, че бързо ще намерят заместител на водача на " Вагнер ", който почина при трагичен случай. " Вагнер " ще продължи да участва в Африка, тъй като е въоръженото крило на Русия. Те не могат да изпратят постоянна армия, тъй като ще е прекомерно, по тази причина изпращат наемници, които са безусловно свързани с съветската политическа власт ", сподели още Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по сигурността.

Вълненията в тази част на африканския континент засягат и икономическите ползи на някои някои европейски страни. Като да вземем за пример Франция, която е подвластна от урана на Нигер. Серията от преврати в Африка водят до усилване на тероризма и намаляване на въздействието на Европа, а това може да докара до още една рецесия за Стария континент.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР