Серия от мощни торнада връхлетя САЩ, под удар са попаднали

...
Серия от мощни торнада връхлетя САЩ, под удар са попаднали
Коментари Харесай

Серия от мощни торнада връхлетя 5 щата в САЩ, загиналите са над 80

Серия от мощни торнада връхлетя Съединени американски щати, под удар са попаднали по едно и също време пет щата - Илинойс, Мисури, Арканзас, Кентъки и Тенеси. Властите не изключват, че починалите ще бъдат стотици. ABC News оповестява за по едно и също време 22 торнада, връхлетели страната, синоптици са преброили повече от 30.

Губернаторът на Кентъки Анди Бешир оповестява за най-малко 70 починали вследствие на стихиите в щата пред The Assosiated Press. Той ги характеризира като най-разрушителните в историята на щата. В Кентъки са минали четири торнада, опустошения са закрепени в 15 окръга. Торнадо е помело цех за свещи в щата. По информация на New York Times вътре са се намирали повече от 100 служащи, досега отдолу под руините са извадени едвам към 40 души. Торнадо е минало и през центъра на логистичен център на Amazon в Илинойс, разрушило е и дом за възрастни хора в Арканзас. Един от жителите е умрял, петима са били избавени.

По-рано в Съединени американски щати серия торнадо заради тропическата стихия Фред са връхлетели и щата Джорджия. Там където е минало торнадо, не е останала нито една оживяла постройка, сочат фрагменти от град Майфилд, Кентъки. Някои са разрушени до основи, в това число полицейски сектор и пожарна станция.
ВИДЕО: Петте най-големи торнада в историята до момента
Торнадото е едно от най-страшните и опустошителни естествени бедствия, които планетата ни познава. Торнада се появяват по друго време...

По оценки на управляващите в Кентъки броят на починалите може да надвиши 100 души. На помощ е извикана националната армия, която ще разчиства руините в търсене на изчезнали безследно и евакуация на нуждаещите се.

Българското посолство във Вашингтон все още няма публична информация и подадени сигнали за потърпевши и бедстващи български жители по отношение на торнадата.. Дипломатическата ни задача следи обстановката и е в подготвеност да окаже подпомагане при нужда.

Българските жители в Съединени американски щати могат да се свържат с посолството на Република България във Вашингтон на телефон: +1 (202) 387-5770; генералното консулство на България в Лос Анджелис на следните телефонни номера: +1 310 478 6700 и дежурен телефон в извънработно време: +1310 437 3606; генералното консулство на Република България в Чикаго на телефонни номера: +1 312 867 1904, +1 312 752 0661; генералното консулство на България в Ню Йорк на следния телефонен номер: +1 212 935 4646. Сигнали може да се подават и посредством имейл адресите на дипломатическите ни представителства в Щатите: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected].



Още от АМЕРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР