Сериозна заплаха грози стопаните на Стария континент. Става въпрос за

...
Сериозна заплаха грози стопаните на Стария континент. Става въпрос за
Коментари Харесай

2019 г.- последната преди ерата на листните въшки

Сериозна опасност грози стопаните на Стария континент. Става въпрос за листните въшки, които придвижват много заболявания по растенията, предизвестяват специалисти, написа изданието farminguk.com.

За две години вирусна зараза е допустимо да порази цялата европейска годишна продукция, което ще докара до повишаване на цените на храните на Стария континент, допълват участници на семинар, който се състоя в изследователския център Rothamsted в Хартфордшир (Великобритания).

Ако листните въшки разпространят вируса жълто ечемичено вджуджаване, реколтата от пшеница да вземем за пример във Англия може да намалее внезапно. Ако би трябвало да се претеглят загубите в самун, то дневно ще се пускат по 4,5 хляба по-малко, в сравнение с в този момент. Освен това по-слабата годишна продукция може да се трансформира в всекидневно събитие, защото резистентен на заболяването вид пшеница ще излезе на пазара едвам след 10 години, споделя доктор Ким Хамънд-Косак, уредник на конференцията и старши експерт по заболяванията по културите в Rothamsted Research.

Учените считат, че още през февруари и март 2020 година фермерите ще видят своите полета със зимна пшеница, инфектирани с вируса. Следователно потребителите ще би трябвало да купуват по-скъпи храни, създадени от импортирана суровина от Канада, Америка и Украйна, добавя доктор Хамънд-Косак.

С няколкото останали разновидността за надзор на листните въшки през идната година – 2019 година може да се окаже последната добра година за европейските производители на пшеница за прочут интервал от време, споделя още специалистът.

Листните въшки са дребни смучещи инсекти. Описани са към 5000 типа, като всички са част от семейство Aphididae. Около 400 от тях се откриват в най-важните култури, а значително от тях са съществени вредители в селското и горското стопанство.

По думите на доктор Хамънд-Косак сега никой не тества предложените от Съединени американски щати сортове пшеница за резистентност към вируса жълто ечемичено вджуджаване.

Устойчивостта към вируса не е била предпочитана, защото е било позволено потреблението на наличните ефикасни инсектициди. Като се има поради, че за въвеждането на новия вид ще бъдат нужни 7-8 години, а по-късно 2-3 години публични проби, преди той да се появи на пазара всеобщо, времето ще играе против нас, добавя ескпертът.

Някои инсекти, споделя доктор Хамънд-Косак, към момента може да се управляват посредством инсектициди, наречени пиретроиди. Лошата вест е, че към този момент има разновидност на резистентност, присъстваща в един от типовете листни въшки към това химическо вещество.

Според доктор Гия Арадотир възможното по-масово потребление на пиретроиди ще докара до по-бързо развиване на резистентност към него.

Така, в случай че идната година имаме още една есен с висока популация от листни въшки, а по-късно мека зима, тогава вероятностите за произвеждане на пшеница през 2020 година може да бъдат доста мрачни, добавя експертът.

Източник: Fermer.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР