Сериозен скандал разтърси английския футбол преди началото на сезона. Излиза,

...
Сериозен скандал разтърси английския футбол преди началото на сезона. Излиза,
Коментари Харесай

Скандал за старта на сезона в Англия: Челси и Нюкасъл с един собственик

Сериозен скандал раздруса британския футбол преди началото на сезона. Излиза, че притежателите на " Нюкасъл " Саудитска Арабия имат много сериозна инвестиция в Clearlake Capital, който към този момент държи мажоритарния пакет на " Челси ".

Това хвърля много съществени подозрения върху прозрачността на най-крупната договорка в спорта. Публичният капиталов фонд на Саудитска Арабия има милиарди вложения в Clearlake, който купи 60% от " Челси " за 4,25 милиарда лири.

Източници от " Челси " се пробват да настояват, че няма интервенция на арабите в покупката на клуба, само че други считат, че става въпрос за образец за спор на ползи.

Освен прозрачността на договорката е застрашен и методът по който Clearlake е събрал парите за покупката на лондонския гранд, която започва откакто Роман Абрамович бе глобен поради нашествието на Русия в Украйна.

Clearlake даде минимум 2,55 милиарда лири за покупката на " Челси " в консорциума, който бе управителен от притежателя на бейзболния " Лос Анджелис Доджърс " Тод Бьоли, който има също дял дружно с бизнеспартньора си Марк Уолтър и швейцарския предприемач Хансйорг Вис.

Clearlake e американски частен инвестиционнен фонд, който ръководи 60 милиарда $ на към 300 вложители, в това число и огромен дял от Публичната компания на Саудитска Арабия, която заплати 350 милиона лири на Майк Ашли за " Нюкасъл ". Нито един акционер обаче не държи повече от 5% от капитала.

Към " Челси " имаше интерес и от Saudi Media Group на Мохамед Ал-Херейжи, само че не бе измежду финалисите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР