Сериозен ръст на респираторните инфекции, отчитат общопрактикуващи лекари.Наблюдаваме го пред

...
Сериозен ръст на респираторните инфекции, отчитат общопрактикуващи лекари.Наблюдаваме го пред
Коментари Харесай

Лекар: Има сериозен ръст на респираторните инфекции у нас

Сериозен растеж на респираторните инфекции , регистрират общопрактикуващи лекари.

„ Наблюдаваме го пред нашите кабинети. Работното ни време се удължи 10-12 часа, тъй като не можем да приключим с болните, изключително дечицата, които са с голям брой недоволства ”, съобщи пред доктор Гергана Николова, общопрактикуващ доктор.

Тя регистрира и по-висок брой на пациенти с COVID-19.

Д-р Николова посъветва, че през октомври е моментът за слагане на противогрипна ваксина.

„ Повече плодове, повече зеленчуци, проветряване на пространствата, разходки навън ”, предложи доктор Николова.

Meждувременно броят на записаните случаи наCOVID-19 по света доближи тази седмица близо 617 милиона от началото на пандемията, а на смъртните случаи – над 6,53 милиона, по данни на Световната здравна организация (СЗО). За последната седмица броят на инфектираните е повишен с 2 838 865, а жертвите на пандемията са се нараснали с 8662.

Над половината от новите случаи, или над 1,5 милиона, са регистрирани в европейския район на СЗО. Следващият най-засегнат район е Западният Пасифик с 813 383, следван от двете Америки (429 084). В Югоизточна Азия са регистрирани единствено 38 533 случая, в Източното Средиземноморие – 18 217, а в Африканския район на СЗО – единствено 2820.

По брой на смъртните случаи двете Америки изпреварват Европа, с 4377 против 2425 жертви за последната седмица. Следва ги Западният Пасифик с 1501, а Югоизточна Азия още веднъж е на далечното четвърто място с 244. В Източното Средиземноморие са регистрирани единствено 92 смъртни случая, а в Африканския район на СЗО – 23.

Към 3 октомври броят на поставените ваксини по света доближи 12 723 216 322. Това значи, че броят на поставените ваксини на 100 души е 163,23. Изцяло имунизирани са 63,28 на 100, а най-малко една бустерна доза са получили 28,81 на 100. Най-ваксинираният район е Западният Пасифик, където напълно имунизирани са 84,75 на всеки 100 души, а 51,83 от тях са получили и най-малко една бустерна доза.

" Очакваме записаните случаи на COVID-19 да се усилят. Смъртните случаи обаче не би трябвало да нарастват, тъй като имаме ваксини и лекувания, които могат да избавят човешки животи ", съобщи генералният шеф на СЗО доктор Тедрос Аданом Гебрейесус на виртуална конференция в сряда.

Омикрон остава преобладаващият вид в международен мащаб и СЗО и сътрудниците ѝ сега наблюдават над 300 подварианта. С началото на есенната вълна няколко страни в Европа регистрират нарастване на случаите, хоспитализациите и смъртните случаи, свързани с ковид.

" Това може да се чака, защото времето става по-студено и хората прекарват повече време дружно в затворени пространства ", добави Гебрейесус, като подсети, че множеството страни към този момент не ползват ограничения за ограничение на разпространяването на вируса.

Коронавирусът към момента има огромен капацитет да еволюира и пандемията не е завършила, предизвестява проф. Салим Абдул Карим, консултант на -19 и първи идентифицираха разновидността Омикрон.

Почти несъмнено е, че ще забележим и нови разновидности след Омикрон . Следващият, който ще получи означението " Пи ", съвсем несъмнено ще се популяризира по-бързо и ще заобикаля по-добре имунитета. Не е ясно единствено дали ще води до по-тежка форма на заболяването.

Пандемията ще завърши, когато вирусът доближи еволюционната си задънена улица, при която няма да се появяват значими нови разновидности. Тогава COVID-19 ще се трансформира в ендемичен вирус, който не провокира талази от заразяване, а е непрекъснато присъстващ в живота ни. В композиция с имунизациите, широкоразпространения имунитет и новите лекувания, това ще е финалната фаза от битката с пандемията.

В момента се изпитват 23 медикаменти против COVID-19 и броят им нараства. Догодина евентуално коронавирусът ще се лекува с композиция от антиретровирусни препарати, по сходство на ХИВ. След това последната стъпка ще бъде основаването на ваксина, ефикасна против всички разновидности – няколко разновидността на такава към този момент са в развой на разработка, отбелязва професор Карим.

Aкцентите от света за интервала 1-7 октомври:

Тайван

След като предходната седмица анулира наложителната карантина за идващите от чужбина, като част от проекта на управляващите за изцяло унищожаване на противоепидемичните ограничения, в сряда Тайван регистрира 54 929 нови случая – покачване с 13 за една седмица – както и 48 смъртни случая. Това е първият ден от юни, когато страната регистрира над 50 000 случая за един ден.

Заместник-здравният министър Виктор Ван съобщи, че покачването сочи, че броят на инфектираните е повишен и може да продължи да се усилва.

Англия

Около 2,3 милиона британци – 3,5 % от популацията, или към един на всеки 28 – страдат от “дълъг Коронавирус ”, съгласно публични статистически данни, оповестени през вчерашния ден. Около 1,1 милиона от тях споделят, че са се заразили преди минимум година, а 514 хиляди други – преди минимум две години.

При 342 000 души продължителното боледуване от COVID-19 е наложило обилни ограничавания на ежедневните им действия.

Има видимо покачване на случаите на “дълъг Коронавирус ”, предизвестява Дани Алтман, учител по имунология в Лондонския имперски лицей. Това значи, че вълната от случаи на заразяване в с разновидността БA.5 не може да бъде отписана като “живот с вируса ” и “нищо по-тежко от грипа ”, акцентира той, като приканва всички британци “да одобряват това съществено ”, в това число като си слагат бустерни дози, да проветряват добре пространствата, в които се срещат на закрито, както и да носят маски на закрити места и при пътувания.

Бразилия

Нова ваксина против COVID-19, създадена в Бразилия, ще стартира тази година клинични тествания върху хора. Тя се показва добре при опити с животни, съгласно публикация, оповестена през август в сп. " Нейчър къмюникейшънс ".

Учените, виновни за имунизацията, наскоро получиха позволение от Националната здравна организация за започване на клинични изпитвания.

Франция

Франция заяви през вчерашния ден, за втори следващ ден, че дневният брой на случаите надвишава 60 000 (65 537), а броят на одобряваните в болница отбелязва внезапен скок с 16 428 новопостъпили, като общо 907 души са на изкуствено дишане.

С това темпото на заразяване доближи 494 души на 100 000. Този индикатор беше под 200 единствено преди месец.

Жертвите за през вчерашния ден бяха 50, с което общият им брой в страната доближи 155 369.

Камбоджа

Камбоджа продължава да управлява добре пандемията от COVID-19, като страната регистрира единствено два нови случая и едно излекуване на 5 октомври. Към същата дата страната в Югоизточна Азия е записала общо 137 899 случая на КОВИД-19. 134 768 от тези хора са оздравели, а 3056 са умряли.

Министерството на здравеопазването на Камбоджа разгласи, че от 3 октомври чужденците, които влизат в Камбоджа, към този момент не са задължени да демонстрират здравна декларация или документ за имунизация против COVID-19 при идването си. Продължава обаче отдалеченото премерване на температурата на влизане и излизане от страната, а виновни чиновници на граничните пунктове ревизират и дават препоръки на пасажери, които имат признаци.

Към началото на този месец съвсем 15,2 милиона от 17 милиона камбоджанци са получили две ваксини, над 10 милиона – трета, над 4,3 милиона – втори бустер. Над 875 000 са получили и петата си доза.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР