Сериозен ръст на кибератаките и загуби за милиони по време

...
Сериозен ръст на кибератаките и загуби за милиони по време
Коментари Харесай

По време на пандемията: Сериозен ръст на кибератаките

Сериозен растеж на хакерските атаки и загуби за милиони по време на пандемията. Доклад на една от най-големите софтуерни компании регистрира 49 % растеж на потреблението на злотворен програмен продукт през 2020-а. На този декор у нас известност набират по този начин наречените киберзастраховки за бизнеса. Засечени са съществени офанзиви към едрия бизнес и то от страна на български хакери, съобщи Българска национална телевизия.

Преди няколко месеца един отворен имейл слага на тестване репутацията на дългогодишна адвокатска адвокатска фирма. На пръв взор писмото не будело съмнение - уловката, обаче, била скрита в атачмънта.

"Няколко часа по-късно всички файлове на компютъра ми бяха недостъпни. Хакерите твърдяха, че информацията е открадната и ще я разпространят и всички мои клиенти ще узнаят за това какво се е случило ", споделя пострадалият.

За да бъдат върнати активите, хакерите поискали откуп, който да бъде заплатен в криптовалута. Причината - сходен превод е непроследим при следствие. Това, което избавило адвокатската фирма, бил съветът на IT експерти всеки месец информацията да се архивира.

"На мен ми желаеха сумата от 15 хиляди евро. Загубихме информацията единствено за последните две седмици. Успяхме да възстановим по-голямата част от информацията ", изяснява още пострадалият.

Проучвания демонстрират, че към 70 % от фирмите, които са били хакнати сполучливо, излизат от бизнеса поради загуба на известност и доверие измежду клиентите.

Оказва се, че история като тази не е казус. За 2020-а наклонността демонстрира повишаване на фишинг измамите с над 700 % по отношение на 2019-та.

Хакерите употребяват два съществени метода. Първият - придобиване на цифрови данни от съответна компания. Вторият са всеобщите фишинг офанзиви - това са подправени имейли от името на банкова институция или пък платформа за онлайн търговия.

"За последната една година финансовите загуби разследване на хакерска атака на компании възлизат сред 2 и 3 милиона $. В България таргетираните или целенасочени офанзиви към едрия бизнес в по-голямата си част са причинители от България. За масираните фишинг офанзиви, които се появяват посредством служебна или частна преписка от имейла, отново в по-голямата част недобросъвестни българи седят откъм гърба ", изяснява Александър Господинов, началник на отдел "Киберзастаховане ".

През последната година у нас от ден на ден представители на дребния и междинен бизнес демонстрират интерес към по този начин наречените киберзастраховки. Подобна услуга е позната на пазара от 10 години, само че едвам в този момент търсенето ѝ се усилва, разясняват от сектора. Сред рисковете, които покрива, са възобновяване на цифрови активи, киберизнудване, в това число и кибертероризъм. Сключването на сходна застраховка изисква инспекция на осведомителната сигурност на компанията.

"Водещото е предварителната защита, защото предварителната защита може да отбрани клиента, тъй като в огромна част от случаите застраховката не би могла да бъде задоволителна да резервира бизнеса на клиента ", добавя Господинов.

Експерти дефинират като най-рискови браншове за хакерски атаки комуналните и финансови услуги, пътническите транспорти и онлайн търговията.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР