Сепаратисткият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон не отговори ясно на

...
Сепаратисткият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон не отговори ясно на
Коментари Харесай

Пучдемон не даде ясен отговор на Мадрид и поиска среща с Рахой


Сепаратисткият водач на Каталуния Карлес Пучдемон не отговори ясно на въпроса на държавното управление на Испания била ли е оповестена самостоятелност на самостоятелната област. Регионалният водач имаше период до 10 ч. локално време през днешния ден (11 ч. българско) да обясни обстановката, заяви в. „ Мундо ”.

В писмо-отговор до Мадрид Пучдемон прикани министър-председателя на Испания Мариано Рахой да се срещнат, с цел да „ отворят пътя към разговор ” през идващите два месеца.

Пучдемон подсети също, че процесът на излизане на района от състава на кралството е бил спрян.

Лидерът на Каталуния счита, че създалата се в региона обстановка „ се нуждае от политически отговори и решения ”.

„ Предложението ни за започване на разговор е откровено ”, отбелязва Пучдемон в писмото си. Той приканва също за преустановяване на „ натиска против популацията и държавното управление на Каталуния ”.

След извършения на 1 октомври референдум за бъдещето на Каталуния, на който 90,18% от гласуването се оповестиха за самостоятелност, на 10 октомври районните управляващи подписаха декларация за самостоятелност, която обаче, към този момент не влиза в действие.

Премиерът Рахой даде на каталунското управление период до през днешния ден да изяснят обстановката и настоя за явен отговор дали е била оповестена самостоятелност.

За да избегне корав отговор от страна на централното държавно управление, Пучдемон получава период до четвъртък, с цел да се поправи ситуацията.

В противоположен случай управляващите могат да прибягнат до член 155 от конституцията, който дава право за анулация на самоуправлението на Каталуния. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР