Сепаратистките партии са на път да потвърдят абсолютното си мнозинство

...
Сепаратистките партии са на път да потвърдят абсолютното си мнозинство
Коментари Харесай

Сепаратистите пак печелят в Каталуния, сочи паралелното преброяване

Сепаратистките партии са на път да потвърдят безспорното си болшинство в каталунския парламент, сочат данни от паралелното броене след днешните избори, заяви БНР. Участието на изборите в Каталуния доближи връх от 68,3 % към 18 часа локално време. Това е 5 % повече от интензивността на предишните избори през 2015-а година. Всички партии призоваваха последователите си да вземат участие в изборите.

Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон ще направи изказване два часа след края на предварителните избори в региона, написа испанското издание El Pais. Пучдемон е претендент за депутат на неговата партия „ Да за Каталуния “, само че защото против него има повдигнати обвинявания за държавна измяна и корист с обществени средства, някогашният ръководител на Женералитета към момента се намира в Брюксел, където избяга малко след несполучливия опит за оповестяване на самостоятелна каталунска република.

Вотът бе проведен от Мадрид, откакто централното държавно управление задейства член 155 от Конституцията на Испания, с цел да суспендира самостоятелните пълномощия на Каталуния, чиито парламент разгласи едностранна самостоятелност на 1 октомври тази година. Някои от претендентите за изборите - в това число и отстраненият от служба ръководител на Женералитата Карлес Пучдемон, са изправени пред обвинявания за образуване на протест за ролята им в оповестяване на независимостта, което в допълнение покачва градуса на напрежението.

Изборните секции в Каталуния бяха отворени от 9 до 20 часа локално време.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР