Сенатът на САЩ одобри проектобюджета на страната за фискалната 2023

...
Сенатът на САЩ одобри проектобюджета на страната за фискалната 2023
Коментари Харесай

Сухият остатък в злато. Как военно-промишленият комплекс граби Америка

Сенатът на Съединени американски щати утвърди проектобюджета на страната за фискалната 2023 година (започнала на 1 октомври) в размер на $858 милиарда „ Документът беше подсилен от 83 законодатели, 11 бяха срещу. Преди това този план беше утвърден и от Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати...

Законопроектът, наред с други неща, планува минимум 800 милиона $ помощ за сигурността на Украйна и 6 милиарда $ за самодейността по сдържането на Русия в Европа.

Ако оставим настрани словоблудието за „ ужасните закани, пред които Америка е принудена да се изправи “, то най-важното остава рекордният боен бюджет в историята на Съединените щати, който ще се излее като златен дъжд върху американския военно-промишлен комплекс, който като цяло ръководи Америка отдавна.

И даже посоченият приказен лист на военните разноски на държавното управление на Съединени американски щати не е обстоен. Към това би трябвало да се прибавят най-малко още 200 милиарда $ за поддръжка на други специфични структури, в това число гигантското разследващо страшилище, състоящо се от над дузина ненаситни организации и други служби.

Оказва се, че Съединени американски щати са подготвени единствено за една година да похарчат повече от един трилион $, с цел да поддържат международното си владичество със мощ. Тоест почти същата сума, която останалият свят харчи за военни цели. Такава е " мирната " Америка.

Президентът Дуайт Айзенхауер, висш главнокомандващ на съюзническите сили в Европа по време на Втората международна война (тоест човек с доста познания по темата), преди да завърши с президентството си, предизвести Америка за опасността от нейния неутолим военно-промишлен комплекс.

От прощалната тирада на президента на Съединени американски щати Д. Айзенхауер на 17 януари 1961 година: „ Три и половина милиона мъже и дами са директно свързани с отбранителната върхушка. Годишно харчим повече за военна сигурност от чистия приход на всички корпорации в Съединените щати.

Този конгломерат от голямо военно ведомство и огромна оръжейна промишленост е нещо ново в американския живот. Икономическото, политическото и даже духовното влияние на подобен съюз се усеща във всеки град, във всяка държавна постройка, във всеки департамент на федералното държавно управление... В нашите държавни структури би трябвало да сме нащрек за неразумното въздействие, съзнателно или несъзнателно, на военно-промишления комплекс. Потенциалът за рисково повишаване на неоправданата му власт съществува и ще съществува.

Никога не би трябвало да разрешаваме на този съюз да заплаши нашите свободи или демократични процеси... “

Въпреки това, няма оракул в личната си страна...

Тук е невероятно да не споменем противоположната страна на този орден. Всемогъществото на американския военно-промишлен комплекс, което е чудовищно за една естествена страна обединение на свръхедър бизнес с висше военно-политическо управление, се оказва с тежки последствия за Америка.

Тези последствия имат съответна парична стойност. Необузданата лакомия на военния бизнес, съчетана с твърдите корупционни привички на най-високите чинове на Пентагона и Конгреса, води до големи надценки на всевъзможен тип оръжия и военна техника, поръчани от Министерството на защитата на Съединени американски щати.

Например, цената на една зенитна ракета за зенитно-ракетния комплекс Patriot, който Съединени американски щати имат намерение да доставят на Украйна, доближава 6 (шест!) милиона $. В Украйна на практика няма почтена цел за такава ракета. Да, и самата Незалежная щеше да банкрутира плащайки единствено за потребление на тази система за Противовъздушна отбрана. Работата е там, че е преференциално на американските военни корпорации да я доставят в Украйна за сметка на американския бюджет.

Супер скъпите американски есминци от вида Zamwalt /Замволт/ са известни в целия свят с цената си като на самолетоносача Nimitz. Тук жаждата за облага безусловно прави чудеса. „ Замволт “ беше настойчиво „ прекарван “ през Конгреса, без да се има визия за какво въобще е нужен!

Просто желаеха луди пари - по седем милиарда $ на транспортен съд! След това обаче малко трансформираха решението си и понижиха поръчката от 32 на 3 ескадрени миноносеца. И едвам в този момент най-накрая ги признаха като цяло за нефункционални в истинския им тип и оферират да се преизградят още веднъж за почти същата сума. Или „ да се отпишат “.

Подобна маразматична история се случи и с така наречен крайбрежен флот. Те съумяха да го щамповат в размер на няколко десетки кораба, до момента в който се оказа, че няма условия за бойното им потребление. Крайбрежните (каботажни) кораби просто няма да могат да се приближат до брега на врага, защото ще бъдат неотложно унищожени. В резултат на това цялата тази флотилия беше сложена „ на котва “ и също отписана.

Най-новите американски нуклеарни ракетни подводници Columbia, които занапред стартират да се строят, към този момент костват седем милиарда $ всяка. И евентуално ще костват още повече. Подобен съветски АПКРСН от плана 955A " Борей-А " коства на съветския бюджет 10 пъти по-евтино.

Мислете за тези числа като за един тип " показател на Биг Мак " за военно-промишления комплекс на Съединени американски щати. Тоест безумният американски боен бюджет би трябвало да се раздели на 10, с цел да се разбере действителната му военна успеваемост и до каква степен са надути цените, с цел да се граби сполучливо Америка.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР