Сенатът на Конгреса на САЩ оправда бившия президент Доналд Тръмп

...
Сенатът на Конгреса на САЩ оправда бившия президент Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Сенатът оправда Тръмп за бунта в Капитолия

Сенатът на Конгреса на Съединени американски щати оправда някогашния президент Доналд Тръмп по процедурата за импийчмънт.

Най-малко 67 от 100 сенатори би трябвало да гласоподават за импийчмънт, с цел да бъде повдигнато обвиняване. Само 57 сенатори обаче се изрекоха в поддръжка на импийчмънта, до момента в който 43 бяха срещу. По този метод вторият опит на демократите да импийчат Тръмп беше несполучлив.

Процедурата за импийчмънт на Тръмп бе формирана заради изказвания, направени от него на 6 януари. На този ден поддръжници на републиканеца, събрали се в столицата на Съединени американски щати на протест в поддръжка на хиляди нахлуха в Конгреса, пробвайки се да попречат на утвърждението на резултатите от президентските избори, извършени в страната на 3 ноември предходната година, което беше извоюван от демократа Джо Байдън. В утвърдената от Камарата на представителите резолюция има единствено един обвинителен член - подбудителство към протест. На процеса в Сената членовете на Камарата на представителите работят като прокурори, а сенаторите като правосъдни заседатели.

Безпрецедентността на обстановката се крие във обстоятелството, че за първи път в историята на страната същият президент, който не бе избран отново и през януари, два пъти е подложен на процедурата за премахване от власт. Демократите направиха първия си опит да отстранят Тръмп от поста през 2019 година Тогава долната камара също утвърди обвиняванията, само че Сенатът, в който републиканците имаха болшинство, при започване на 2020 година оправда президента.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР