Сен. Кори Букър каза пред CBS Mornings в петък, че

...
Сен. Кори Букър каза пред CBS Mornings в петък, че
Коментари Харесай

Сенатор Кори Букър казва, че 6 милиарда долара в ирански петролни активи са „замразени“: „Нито долар от тях не е излязъл“

Сен. Кори Букър сподели пред CBS Mornings в петък, че 6 милиарда $ в ирански петролни активи, които бяха освободени като част от размяната на пандизчии сред Съединени американски щати и Иран предишния месец, са „ замразени “.

„ Нито един $ не е липсващ вън ", сподели Букър, който служи в комисията по външни връзки и беше в Йерусалим, когато Хамас стартира широкомащабната си офанзива. Той сподели, че сенаторите са получили " уверения ", че парите са замразени.

Забележките на Букър пристигнаха, откакто източник сподели пред CBS News в четвъртък, че Съединени американски щати са постигнали „ безшумно съглашение “ с Катар да не освобождават нищо от 6-те милиарда $. Според източника заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо е уведомил демократите в Камарата на представителите за това съгласие на среща при закрити врата в четвъртък сутринта и е споделил, че парите „ няма да отидат на никое място скоро “.

Хамас атакува Израел през уикенда.

Много републиканци критикуваха администрацията на Байдън за отпущането на средствата като част от договорката с Иран, потвърждавайки, че са освободили запаси за Иран, с цел да поддържа офанзивата на Хамас. Те направиха изказванията без доказателства, а висшият чиновник по глобите на Министерството на финансите Брайън Нелсън каза в събота, че средствата към момента са в лимитирани сметки в Катар.

Парите са преведени в Катар от лимитирана сметка в Южна Корея като част от договорката с високи залози сред Иран и администрацията на Байдън предишния месец, която докара до освобождението на петима американци, които бяха непозволено арестувани в Иран. Южна Корея дължеше на Иран парите за петрола, който закупи, преди администрацията на Тръмп да наложи наказания върху такива транзакции през 2019 година

Администрацията на Байдън настояваше, че парите няма да бъдат дадени непосредствено на Иран и че могат да бъдат употребявани единствено за финансиране на покупките на Иран на филантропични артикули, като храна и медикаменти.

На конференция в Израел в четвъртък държавният секретар Антъни Блинкен не удостовери, че средствата са замразени, само че сподели, че нито една от парите не е била „ изхарчена или налична по някакъв метод “ от Иран. Той сподели, че Съединените щати имат " непоколебим контрол върху средствата " и си резервират " правото да ги замразяват ". настояща форма без финансовата и политическата поддръжка на Иран.

Израелската войска сподели, че офанзивата на Хамас в петък и продължаващият ракетен обстрел са умъртвили повече от 1300 души, като се знае, че измежду починалите са минимум 27 американци. Министерството на здравеопазването в Газа сподели, че минимум 1537 души, в това число 447 деца, са били убити от ответните удари на Израел към петък, като повече от 6600 други са ранени.

Израел предизвести жителите на северна Газа да се изтеглят на юг, защото се очаква наземно нахлуване в Газа от Израел.

Букър сподели, че поддържа — и „ работи за “ — отбраната на цивилни живее в спора и назова Хамас „ нацистка организация “, която употребява палестинците като живи щитове.

„ Хамас знаеха, когато направиха това, какъв ще бъде отговорът “, сподели той, имайки поради съботната офанзива на въоръжената група.

„ Те знаеха какъв ще бъде отговорът да бъдат и не им пукаше “, сподели той.

Нанси Кордес и Кейтлин Йилек способстваха за този отчет.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР