Семинар на тема Изграждане на регионални научни центрове събра представители

...
Семинар на тема Изграждане на регионални научни центрове събра представители
Коментари Харесай

Изграждането на регионални научни центрове обсъждат във Варна

Семинар на тематика „ Изграждане на районни научни центрове ” събра представители на локалната власт, бизнеса и университетските среди. Домакин на срещата е Икономически университет Варна. Целта е да се даде опция на научноизследователските организации от 6-те региона за обмисляне в страната /без София – град/ да аплайват през 2018 година с планови оферти от районно значение за безплатно финансиране по процедура „ Изграждане на районни научни центрове “. Събитието се провежда от двата ръководещи органа на Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ и на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “. Процедурата планува партньорство сред научните организации, локалния бизнес и локалните управляващи като значимо изискване за сполучливото осъществяване на плановите действия и устойчивостта на изпълняваните планове в Североизточния район, сподели зам.-областния шеф на Варна Илиян Карагьозов.

Целта е да се реализира по-добро ориентиране, контролиране и резултатност на обществените вложения внаучноизследователска и развойна активност при отчитане на съществуващия теоретичен капацитет във всеки район, добави Карагьозов и даде единодушие от името на губернатора на Варна Стоян Пасев за такова партньорство.

На днешната среща бе показана и иновационна тактика за умна специализация на Р. България 2014-2020, от Стефан Узунов, съветник към Министерство на стопанската система. Чрез тази процедура, съгласно Узунов, ще се преодолеят и несъответствията сред пазарните потребности и резултатите от научноизследователската активност в районите.

Чрез основаването на районни научни центрове се планува също по този начин да се обезпечат по-добри условия за провеждането на приложни проучвания, при засилен районен бизнес интерес и със съдействието на локалните управляващи. Така ще се основат по-добри условия за действие на изследователските структури като значим фактор при създаване на районната иновационна екосистема в страната. /Радио Варна
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР