Семействата у нас намаляват - за едно десетилетие с 12%.

...
Семействата у нас намаляват - за едно десетилетие с 12%.
Коментари Харесай

НСИ: Семействата у нас намаляват - за 10 години с 12 на сто

Семействата у нас понижават - за едно десетилетие с 12%. Причината - емиграция, пожеланото към този момент общуване без брак, и на първо място - общото понижение на популацията след 1985 година. Данните на Националната статистика демонстрират, че у нас има над един милион и 860 хиляди фамилии. Голямата част от тях, предстоящо, живеят в градовете. Въпреки, че от последните няколко години се следи и миграция към селата.

Сливен и Ямбол са градовете у нас с най-вече фамилии, които имат повече от две деца. Срещаме се с Милена и Димитър, фамилията им е петчленно. Те живеят в Ямбол и описват, че огромна част от хората към тях са фамилии с по три деца.



- Ямбол е един превъзходен град за развъждане на деца. Малък, спокоен, всичко е пешеходно и не караме с часове, с цел да стигнем от една до друга точка.

- Виждам хора, които идват от София с едно, две или три деца, които не съумяват да се оправят и в Ямбол намират идеалната среда.

Според специалистите в Национален статистически институт в страната ни множеството фамилии са с едно дете. Обикновено разлики в броя на децата има сред обособените области.

" С най-голям дял с едно или две деца са София, Пловдив и Варна. Там към този момент са други настройките на хората и децата се отглеждат по друг метод. Повече се държи на качеството, а не на количеството. Области в които имаме висока раждаемост са Сливен, Монтана и Ловеч, като цяло там има по-висок дял на фамилиите с три, четири и повече деца. Това се дължи главно на по-високата раждаемост в тези области ", сподели Магдалена Костова - шеф на дирекция " Демографска и обществена статистика " в Национален статистически институт.



фотоси: БГНЕС/Архив

Данните от последното преброяването демонстрират, че близо 30% от фамилиите живеят в селата. Част от тази статистика са и младежите, които избират село Звездица. То е единствено на 10 минути от Варна и през последните години става все по-предпочитано пред огромният град.

Ивайло Иванов: " Има детска градина, което за нас също беше значимо, тъй като тогава тя таман беше родена. И по тоя метод се запознахме с доста други младежи, фамилии, с които сега поддържаме контакт.Върнахме си по-социалното, в града всичко е забързано, задължения, по този начин бих споделил съгласно мен, че хората, младежите нямат толкоз време, до момента в който на село по този начин остава време и да се виждаме един с различен. "

Вече трета година в селото живее и Ивайло Тодоров. Той се мести със фамилията си в разгара на пандемията:

" Със брачната половинка ми работим в града, като безусловно всяка заран пътуваме до Варна, само че това не е проблем за нас, защото отново споделям е 10 минути. Разполагаме и с доста добър градски превоз, който е за 15 минути до центъра на града, тъй че безусловно никакъв проблем не е да живеят млади фамилии с деца наоколо до огромния град. "

С максимален условен дял на фамилиите от един родител с деца е област София, а минимален в Смолян.

По тематиката работиха: Тереза Кънчева, Силвия Русенова, Румяна Стефанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР